menu

Dubbelman: Een Biografie van Marnix Gijsen en Jan-Albert Goris, 1899-1984 - Bert Govaerts (2022)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Biografie

384 pagina's
Eerste druk: Houtekiet, Antwerpen (België)

In de jaren vijftig en zestig was Marnix Gijsen (schrijversnaam van dr. Jan-Albert Goris) alomtegenwoordig in de wereld van de letteren. Hij voedde de belangstelling van het publiek met een constante stroom van romans. Het waren meestal ik-vertellingen die aan het morele zenuwstelsel van zijn tijd raakten: het afscheid van God, de oorlog der seksen, het gewicht van de burgerlijkheid. De verhaalstof voor zijn romans putte Gijsen uit zijn eigen leven: een heel bijzondere reis van een katholieke Antwerpse burgerzoon die 24 jaar in New York woonde, werkte en liefhad en terugkeerde als een onwijze stoïcijn. In 1974 werd hij bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren.

zoeken in:
avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Voor een recensie zie het Biografieportaal.

Volgens recensent Ernst Bruinsma liep Vlaanderen niet echt warm voor het werk van Gijsen maar in Nederland werden zijn boeken in de jaren '50 en '60 behoorlijk goed gelezen. In de jaren '70 liep de belangstelling al danig terug maar zoals dat zo gaat stonden de boeken nog in menig eindexamenlijstje van middelbare scholieren, zo ook bij mij.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:00 uur

geplaatst: vandaag om 17:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.