menu

Het Lied van Europa - Leon de Winter (2022)

mijn stem
2,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Psychologisch / Toekomst

432 pagina's
Eerste druk: Hollands Diep, Amsterdam (Nederland)

Het is 2047. Nico Levi wordt verantwoordelijk gehouden voor bloedige opstanden in West-Europa. Zijn populaire blog zou 'desinformatie' en 'haatpraat' hebben verspreid. De overheid jaagt op hem, maar hij houdt zich schuil. In 2025 werd zijn zoon Max door onbekenden doodgeslagen. Max had een paar Crazy 1 bij zich, de sportschoenen die voor basketballegende Kobe Bryant waren ontworpen. De Crazy 1's verdwenen. Supercomputers maken in 2047 mogelijk wat in 2025 niet kon; met nieuwe informatie hoopt Nico de Crazy 1's te traceren en de dood van Max te wreken.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
Dan hebben we iets om in de open haard te gooien. Vast goedkoper met die gasprijzen.

avatar van mjk87
1,5
Over hoeveel jaar gaat dit boek uiteindelijk niet uitkomen en van de site af?

avatar van misterfool
Het subplot rond de Crazy 1's doet in deze synopsis wat denken aan de verhandelingen rond de baseball in DeLillo's Underworld. Verder deel ik de wrevel tegen termen als misinformatie en haatpraat. Op zich geen verkeerd uitgangspunt (minder pretentieus dan de vorige synopsis i.i.g), maar of het onderwerp met enige subtiliteit tegemoet getreden gaat worden, valt nog te bezien. Stiekem zie ik bij zo'n onderwerp liever een 1.000 pagina's lange lastige pil die verscheidene kanten van de problematiek belicht.(Wil de Nederlandse Delillo opstaan, a.u.b.). Niettemin blijf ik benieuwd naar dit boek van De Winter.

avatar van chiel
Het boek is terug! Met een iets subtielere titel. We gaan t zien.
Ook of het leesplezier het gaat winnen van de ergernis…

avatar van dutch2.0
Zo te zien ook met een andere kaft (zie Bol). Een gympie aan een paar touwtjes in plaats van een blote dame en een stier. Dat zal dan wel het uitstel verklaren

avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Donkerwoud schreef:
Dan hebben we iets om in de open haard te gooien. Vast goedkoper met die gasprijzen.
Misschien geef je toch de voorkeur aan Verhalen voor in het Haardvuur - Herman Finkers (1987). Om te lezen dan, he. Het boek van Leon de Winter is vandaag uitgekomen.

avatar van eRCee
Kwartaalboek, sowieso.

avatar van Pythia
eRCee schreef:
Kwartaalboek, sowieso.
Dan nog liever Vestdijk

avatar van Donkerwoud
eRCee schreef:
Kwartaalboek, sowieso.
avatar van eRCee
Eigenlijk alles wat wij al zeiden op basis van het oorspronkelijke plot.

avatar van mjk87
1,5
Ik ga hem vanmiddag ophalen in de bieb. Spannend!

avatar van HankMoody
Was er niet eerst een andere en betere titel?


avatar van eRCee
Dat was inderdaad een betere titel, maar Het echec van De Winter zou nog beter zijn geweest.

avatar van Rius
2,5
Wat een meningen over een boek dat door niemand, behalve ene Rius, gelezen is....

avatar van psyche
psyche (crew)
Rius schreef:
Wat een meningen over een boek dat door niemand, behalve ene Rius, gelezen is....


Vertel, vertel …

avatar van eRCee
Ik weet van een krant waar geen recensie over dit boek in gaat verschijnen, omdat geen van de recensenten deze taak op zich wilde nemen.

avatar van Rius
2,5
Haha, nou zo erg vond ik het ook weer niet.

De boeken van De Winter afbranden, omdat het een conservatieve, rechtse eikel is, vind ik te makkelijk. Ik kan ook nog prima genieten van de muziek van Michael Jackson, om het zo maar te zeggen. Daarbij vind ik De Winter best een prima schrijver. Van De Ruimte van Solokov en Het Recht Op Terugkeer heb ik bijvoorbeeld best genoten.

Her Lied van Europa is vooral en in de eerste plaats gewoon een matig boek. Een zwakke opbouw, verwarrende structuur en een slecht uitgewerkt einde (terwijl hij daar toch ruim de tijd voor genomen had). Sommige elementen die ik normaal waardeer in het werk van De Winter waren ook nu weer aanwezig. Er zat vaart in en hij wist de personages weer goed te introduceren. In die zin was het best leesbaar.

Nou, een matig boek dus, maar die zijn er zat. Wat Het Lied van Europa bijzonder maakt is dat geschreven lijkt met Viruswaarheid-aanhangers als doelgroep. Alle complottheorieën worden waarheid en daarmee worden Leon de Winters politieke standpunten wel belangrijk. Hij heeft zich afgelopen jaren als een groot tegenstander van het Covidbeleid geprofileerd. Dat mag, maar val mij er niet mee lastig als ik mijn hobby beoefen. Ik wil een roman lezen, geen politiek pamflet.

avatar van mjk87
1,5
Een helaas verwijderde pagina op Boekmeter schreef:
Alexandrowna Ivanova heet ze voluit, maar ze noemt zich Ropa Ivanov. Geboren in 1991 in Griekenland uit Russische ouders, opgegroeid in Rotterdam. Blond, voluptueus, schor van het roken en zingen, harde drinker, wilde danser, twaalf ambachten en dertien ongelukken. Onenightstands, twonightstands, soms een verhouding die een week duurt - tot ze Matthijs Keeman ontmoet. Met Matthijs runt Ropa een succesvolle cokehandel. Als dat uit de hand loopt, besluiten ze af te kicken in het Drentse vakantiepark van de vader van Matthijs. Intussen stromen vluchtelingen Nederland binnen en het zieltogende vakantiepark verandert in een lucratief azc, een asielzoekerscentrum. Dan verdwijnt Ropa. Na een week wordt haar lichaam gevonden. Tientallen messteken, een uitbarsting van blinde haat. Ellen de Graaf, gescheiden en uitgeputte moeder van een zoon die niet wil deugen, is de regionale rechercheur die het onderzoek naar Ropa's dood moet leiden. Al snel merkt ze dat ze op alle mogelijke manieren wordt tegengewerkt: te veel financiële belangen, te veel politieke pijnlijkheden en dus behoefte aan een doofpot. Maar de zaak ontspoort in de media: de onvrede die bij velen leeft over asielzoekers krijgt vorm, inhoud - en een gezicht. Ropa's dood haalt de voorpagina's, de talkshows. Er wordt brand gesticht in het azc, rellen en vechtpartijen slaan over naar de rest van het land. Den Haag moet ingrijpen. Maar kan iemand de bom die Ropa's dood is nog op tijd ontmantelen?


Deze recensie kan natuurlijk alleen met dit stukje proza beginnen. Voor de newbies hier, dit was de plot bij wat toen nog De Dood van Europa was. Het leuke is, ik kan deze plot nu een stuk beter begrijpen ook al zijn er wel enkele dingen aangepast, namen veranderd, jaartallen verplaatst et cetera. En sterker, ondanks al het cynische gelach om deze plot toentertijd (onder meer van de man die zo ongeveer de eindejaarstopic uitvond), denk ik dat puur deze plot een beter boek had opgeleverd met in ieder geval een sterk centraal idee. Hoewel deze plot dus nog wel te ontwarren is in het uiteindelijke boek is dit slechts een deel ervan en zeker niet de hoofdmoot maar gewoon een van de takken van een boom zonder stam. Er zit heel veel in deze roman, maar het zijn allemaal losse ideeën zonder echte samenhang en het blijft bij benoemen en eigenlijk nergens verklaren of uitdiepen. Dit is plat gezegd niet meer dan een samenvatting van de gemiddelde Twitter-pagina van de hedendaagse wappie (een woord dat ik liever niet gebruik maar wel makkelijk is omdat direct duidelijk is wie ik er mee bedoel).

De Winter doet er dus niets mee. Hier had echt iets goeds en boeiends in kunnen zitten. Zoals een spannende complotthriller of bijvoorbeeld een doorwrochte studie van de maatschappij en machtsgeile politici die een controlestaat willen. Want hoewel die wappies soms enorm doordraven in hun complotten zijn ze niet dommer of gekker dan mensen aan de andere kant van het politieke spectrum die heel schattig en naïef roepen dat het allemaal volstrekte quatsch is dat er een CO2-budget komt of bijvoorbeeld een surveillancestaat kan komen. En in plaats van een heldere en redelijke stem die De Winter had kunnen zijn, om de stem te zijn van die mensen die bang zijn voor zo’n controlestaat met CO2-budgetten en op een overtuigende manier aan te tonen hoe de maatschappij kan veranderen door actiegroepen, gif bij bepaalde bevolkingsgroepen et cetera, is hij dat niet. En ik heb ook geen idee wat De Winter hier nu eigenlijk wel mee wil.

En daardoor gaat die wereld ook niet leven. Het is eerder allemaal los zand dan een psychologisch en sociologisch goed doordachte toekomst. Net als het toekomstbeeld dat ook gewoon onze eigen wereld is maar aangevuld met wat visies uit de onderbuik zo her en der. De toekomst voelt nergens als een daadwerkelijke toekomst terwijl De Winter dat in eerdere boeken wel gelukt is. En te vaak ook legt De Winter een bepaalde gebeurtenis uit, duidelijk voor de lezer uit het jaar 2022 terwijl het boek ‘geschreven’ is rond 2045. Dat is gewoon een matige manier van een toekomst beschrijven. Uiteindelijk is het boek leeg, plat en simpel. Vol met personages van minder dan bordkarton die geen moment gaan leven en me ook nergens konden boeien.

Verder soms rommelig geschreven. Zo worden op één pagina de woorden Datsja en Datscha door elkaar gebruikt. En op pagina 126 staat bijvoorbeeld “Hij had zestien overvallen doorstaan. Nu moest hij zeventien doorstaan” Nummer zeventien lijkt me dat bedoeld werd, nu staat het er dat er 33 overvallen zijn geweest. Het leest verder allemaal wel soepel weg. Deels is dat wel een kwaliteit van De Winter zoals in eerdere boeken. Maar deels ook dat hij weinig bijzonder schrijft qua stijl - ergens halverwege wat herhalende zinnetjes die steeds beginnen met ‘Vertrouwen’ die literair aandoen maar verder is het armoe troef. Dat noopt ook niet tot de woorden tot je nemen. Hetzelfde geldt voor de inhoud. Het is vooral veel banale plot, dingen die voelen al opvulling om het boek maar dikker (beschrijvingen van ruimtes, wat men doet, etc) te maken zonder dat ze bijdragen aan het verhaal. 1,5*.

NB: In het boek komt ook een tweeling voor, Sjoerd en Tjeerd. Hoewel dit boek rommelig is geloof ik niet in toeval en vraag me af of ze naar die twee populistische knakkers van de D66-fractie zijn vernoemd.

avatar van misterfool
Heldere steekhoudende recensie; mijn interesse in deze roman is i.i.g adequaat bekoeld .
(te veel om nog te lezen; te weinig tijd).

Gast
geplaatst: vandaag om 01:51 uur

geplaatst: vandaag om 01:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.