menu

Het Carnaval van het Zijn: Handboek ’Patafysica - Matthijs van Boxsel (2022)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Historisch / Humoristisch

256 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

De oppervlakte van God, de zijwindgevoeligheid van de optelsom, de invloed van vissenstaarten op de golfslag van de zee: de ’Patafysica is een vrolijke wetenschap. Dit werk behandelt de geschiedenis van het Franse Collège de ’Pataphysique. Maar ook de invloed van de ’Patafysica op Nederlandse kunsten komt aan bod. Rudy Kousbroek noemde de ’Patafysica ‘de ultieme bevrijding van het irrationele denken’, Gerrit Komrij prees de ‘al naar believen zinloze of uiterst zinvolle wetenschap die alles te boven gaat’, en Rutger Kopland roemde het vermogen problemen op te lossen die door niemand als probleem worden ervaren. Ten slotte wordt de Nederlandse Academie voor ’Patafysica gepresenteerd, met leerstoelen in de Vergeetkunde, de Ongezochte Vondst en de Gaapkunde. Ook de Strandbeesten van Theo Jansen lopen voorbij. Het enig mogelijke antwoord op de domheid is de vrolijke wetenschap!

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Het plot doet mij denken aan het instituut van de Ig Nobel-prijzen, waarbij prijzen worden uitgereikt aan onderzoekers voor wetenschappelijk onderzoek dat wellicht beter niet herhaald kan worden; ook al zit er misschien een serieuze component in.

Ig Nobelprijs - Wikipedia
De Ig Nobelprijs is een parodie op de Nobelprijs en wordt ieder jaar in de herfst, een week voor de bekendmaking van de echte Nobelprijswinnaars aan tien gevoerde onderzoeken uitgereikt [......] Initiatiefnemer van de Ig Nobelprijs is de Amerikaanse wiskundige en uitgever van het tijdschrift Annals of Improbable Research (AIR) Marc Abrahams die de prijs in 1991 in het leven riep. Met uitzondering van drie prijzen in het eerste jaar zijn alle Ig Nobel-prijzen toegekend voor waarachtig onderzoek.

Japans onderzoek uit het verleden, of scholen van katvissen die ritmisch met hun staart op en neer zwiepen aardbevingen kunnen veroorzaken, valt bijvoorbeeld binnen het bereik van de opdracht aan de juryleden van de Ig Nobel-commissie. Maar ook het werk van een ongelukkige onderzoeker naar elektroshocktherapie, die geen vrijwilligers kon vinden en de electroden dan maar aan zichzelf bevestigde...


Gast
geplaatst: vandaag om 16:01 uur

geplaatst: vandaag om 16:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.