menu

Generatie 9/11: Migratie, Diaspora en Identiteit - Lotfi El Hamidi (2022)

mijn stem
3,33 (3)
3 stemmen

Nederlands
Sociaal / Kunst en Cultuur

120 pagina's
Eerste druk: Pluim, Amsterdam (Nederland)

In heel Europa veranderden de levens van jongeren na de aanslagen van 9/11 abrupt: hun aanwezigheid was plots onderwerp van maatschappelijke discussie. De plek van de islam in de westerse samenleving, migratie en integratie leidden tot verhitte debatten. Lotfi El Hamidi groeide op in de multiculturele straten van Rotterdam in de jaren nul. We zijn nu ruim twintig jaar verder, en de discussie duurt nog steeds voort in kranten,op tv en universiteiten. El Hamidi maakt de rekening op, niet alleen vanuit persoonlijk perspectief, maar ook met de blik van historicus: waar bevinden we ons nu als samenleving? Wat zegt het bijvoorbeeld als voetballers met een donkere huidskleur de ene dag nationale helden zijn, maar na een verloren finale racistisch worden bejegend? En is er iets terechtgekomen van onze kosmopolitische idealen, of zijn we verzand geraakt in oeverloze grenzendiscussies?

zoeken in:
avatar van Bilal030
4,0
Belangrijk boek. Herkenbaar voor mij. Ik ben van 84, Lotfi van 86. We zijn beiden ‘generatie 9/11’. Veel van onze ervaringen en gedachten komen overeen, en dat geldt nog voor vele anderen. Ik ben blij dat ‘mijn’ generatie zijn kant van het verhaal over een belangrijk stukje geschiedenis vertelt.

avatar van eRCee
Toch denk ik dat dit verhaal nog beter verteld kan worden.

avatar van Donkerwoud
Ik zou het boek er niet om laten, maar wat een lelijke cover.

avatar van Bilal030
4,0
eRCee schreef:
Toch denk ik dat dit verhaal nog beter verteld kan worden.


Ik doe mijn best

Vandaag bij buitenhof


avatar van HankMoody
Bilal030 schreef:
Belangrijk boek. Herkenbaar voor mij. Ik ben van 84, Lotfi van 86. We zijn beiden ‘generatie 9/11’. Veel van onze ervaringen en gedachten komen overeen, en dat geldt nog voor vele anderen. Ik ben blij dat ‘mijn’ generatie zijn kant van het verhaal over een belangrijk stukje geschiedenis vertelt.


Nu noemt de media Geert Wilders een racist maar was de media niet na 9-11 eigenlijk de PVV? Als het gaat om verdachtmaking en dehumanisering van moslims?

avatar van Bilal030
4,0
HankMoody schreef:
(quote)


Nu noemt de media Geert Wilders een racist maar was de media niet na 9-11 eigenlijk de PVV? Als het gaat om verdachtmaking en dehumanisering van moslims?


Hmm, weet niet goed wat je bedoelt maar dat Wilders racist genoemd wordt, komt vooral door wat hij zelf allemaal uitkraamt, denk bijvoorbeeld aan de minder minder Marokkanen-uitspraak om er maar één te noemen. Maar hij heeft het natuurlijk niet uitgevonden, nee.

Toentertijd deed de media inderdaad mee aan de hetze tegen moslims maar politici en opiniemakers deden volop mee. Wat toen fout was, is vandaag ook fout.

avatar van Robsessie
4,0
Op 11 september 2011 was ik net 13 jaar oud. De beelden van de vliegtuigen die de muren van het WTC binnendrongen zag ik naar alle waarschijnlijkheid toen ik thuiskwam van school. De dagen erna gingen er op school geruchten rond dat een aantal scholieren gejuicht had toen het nieuws bekend werd gemaakt in andere klassen. Opmerkelijk, maar voor een witte puber, wonend onder de rook van Rotterdam, ging het leven al snel door. Pim Fortuyn kreeg ik zijdelings mee, in de krant, opzoek naar de sport of strips, of tijdens het avondeten. Kutmarokkanen was vooral een nummer van Raymzter. Vliegen had ik nog nooit gedaan op die leeftijd. Toen ik dat voor het eerst deed was het de normaalste zaak van de wereld dat ik zonder riem door 16 poortjes moest en absoluut geen drinken mee mocht nemen. Het duurde nog acht jaar voor ik zelf vijf deuren naast de An Nasr moskee in Rotterdam-west kwam te wonen.

Anders was het voor Lotfi El Hamidi, destijds vaste bezoeker van de An Nasr moskee, die op het moment van de aanslagen in Rotterdam woonde. Via verschillende essays, die verrassend samenhangend lezen, vertelt hij het verhaal van een Marokkaanse jongen die opgroeit in 'het Rotterdam van Pim Fortuyn'. Een perspectief dat ik, gekoppeld aan 9/11, nog niet eerder hoorde of las en dat vandaag de dag nog steeds actueel aanvoelt.

Het sterke punt van dit boek is het persoonlijk perspectief van de auteur en zijn capaciteiten om in vogelvlucht zijn ervaringen te koppelen aan allerlei maatschappelijke, historische en politieke veranderingen. Het is een ontzettend leesbaar boek en ik had graag meer van die persoonlijke verhalen gehoord. Uitgebreider, gedetailleerder, meer voorbeelden, meer stadsbeelden.

Af en toe had ik graag nog meer verdieping gehad, maar misschien dat dat de leesbaarheid niet ten goede was gekomen. Het is juist een mooi en vlot werk geworden op deze manier.

Sowieso maakte ik constant verbindingen met andere auteurs tijdens het lezen: Abdessamad Bouabid (over Marokkaanse jongens als 'folk devils'), Prudence Carter (over 'acting white' en het verlies van status in de 'eigen' groep), Iliass El Hadioui (over de botsing tussen straatcultuur en dominante cultuur) en Willem Schinkel (over de term allochtoon als marker van het er-niet-bijhoren). Of korter gezegd: het boek zetten mij aan het denken. Niet verstandig om het uit te lezen vlak voor ik naar bed ging, want ik heb 's nachts liggen malen.

El Hamidi beschrijft ook het alles of niets standpunt van het Westen, uitgesproken door Bush en overgenomen door vrijwel alle andere westerse landen: "Every nation, in every region, now has a decision to make. Either you are with us, or you are with the terrorists." Aan de andere kant gebeurde precies hetzelfde, alleen dan door Bin Laden. Ruimte voor nuance was er niet. Voor een moslim in een westers land was er geen 'juiste' keuze te maken. Iets soortgelijks, misschien van een andere orde?, meende ik afgelopen weekend te herkennen bij de aanvoerder van Feyenoord.

Met veel plezier en interesse gelezen. Ik kijk uit naar jouw verhaal Bilal.

avatar van psyche
psyche (crew)
Al een maand in mijn wachtrij in de bibliotheek ofwel bibliotheken elders, wat wel iets wil zeggen over de actualiteit of het onderwerp.

avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Ik heb het boek hier liggen, tussen een aantal anderen. Zo te lezen, moet ik het maar enige voorrang geven...

avatar van mjk87
2,0
De columnist en twitteraar Lotfi el Hamidi vind ik soms wat naïef slachtofferig overkomen, een stijl die hem niet staat en hij ook niet nodig heeft. Niettemin kan dat in een boekje wel anders zijn en vooral de opmerkingen van Bilal030 (even de aanname dat hij dat wel is) maakten me nieuwsgierig. Ik ben ook van die generatie, maar geen moslim en niet uit de grootstad dus ik hoopte vooral wat te leren van die andere kant. Helaas viel dat enorm tegen. Het gaat over veel, maar voor mijn gevoel weinig over (het opgroeien van) een moslimjongen in de jaren 2000.

El Hamidi heeft een behoorlijk fluwelen pen (dit boekje leest erg prettig weg) maar mist een scherpe punt en als geheel blijf het enorm oppervlakkig. Hij is zowel journalist als historicus maar die beide achtergronden gebruikt hij eigenlijk niet, terwijl hij volgens mij boeiende dingen kan vertellen. Voor een heel klein deel zijn dat wat ervaringen over zijn moslimzijn rond 9/11 en Fortuyn, direct de boeiendste stukken, maar deze zijn ook erg kort. Ook het hoofdstuk over Zidane is leuk, maar eigenlijk zit daar een typisch euvel. Hij zegt daar dat de mensen in de achterstandswijken die kopstoot in de finale wel waarderen, dat is immers gedrag van de straat. Maar daar blijft het bij. Een opmerking die doet smaken naar meer, maar verdere duiding en uitleg laat staan verklaringen waarom men zo denkt, die blijven uit. En dan was dit nog een vrij diepgaand stuk vergeleken met de rest.

Al met al vooral een teleurstelling. Een sympathiek boekje (en verre van slachtofferig), maar meer ook niet. 2,0*.

NB: Alles wordt duurder, maar waarom kost dit ding € 22,99? Ik gun de beste man ook wel een inkomen maar hij is geen broodschrijver en dit boekje is nog geen 125 pagina's.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:28 uur

geplaatst: vandaag om 09:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.