menu

The Winter of Frankie Machine - Don Winslow (2006)

Alternatieve titel: De Winter van Frankie Machine

mijn stem
3,70 (5)
5 stemmen

Engels
Thriller

320 pagina's
Eerste druk: Knopf, New York (Verenigde Staten)

Frank Machianno is een rustige, wat oudere man met een klein zaakje in San Diego en nog drie andere baantjes. Hij heeft een dochter, een ex en een knappe vriendin, en iedereen vindt hem aardig. Wat niemand weet, is dat hij vroeger de maffia-huurmoordenaar Frankie Machine was. Als er een aanslag op Frank gepleegd wordt, moet hij in het verleden duiken. Zijn oude vak, zo blijkt, is hij nog niet verleerd: hij laat een spoor van lichamen achter terwijl hij uitzoekt wie het op hem gemunt heeft.

zoeken in:
3,5
Ha, de eerste met een reactie.

Ik zag dit boek en wist dat er in 2009 een film van komt met Robert de Niro en daarom kocht ik hem meteen. En daarbij zijn twee dingen al meteen erg vreemd: het boek leest 100% als een film, en het lijkt geschreven met De Niro in het achterhoofd. Het is dan ook meer een script dan een boek. Als je een paar maffiafilms hebt gezien, kan je je de meeste scènes gemakkelijk voorstellen. Ook de personages, dialogen en perspectiefwisselingen maken dit boek een open sollicitatie naar Hollywood.

Scènes zijn erg makkelijk voor te stellen als het boek lijkt geschreven voor De Niro. De dialogen van de hoofdpersoon lijken zo uit De Niro's mond te komen.

Het boek is bij vlagen erg spannend, bevat de nodige cynische humor en over het algemeen leest het lekker weg. Leuk zijn de verwijzingen naar alledaagse dingen, liedjes, winkels en merken die gewoon bij naam worden genoemd. Minder zijn de 5 miljoen namen die in het boek voorkomen. En doordat 80% daarvan Italiaanse namen zijn, lijken ze ook allemaal op elkaar. Een aantal namen komt steeds terug, maar soms worden er in 1 zin vijf namen genoemd die niet meer terugkomen in het verhaal, wat lastig te volgen is.

Al met al geef ik het boek 3.5 sterren. In de handen van een goede regisseur kan dit een topfilm worden.

4,5
Na een goede introductie van de hoofdpersoon komt het verhaal al snel in een stroomversnelling van keiharde situaties met de hoofdpersoon als antiheld. Antiheld omdat hij eigenlijk geen behoefte meer heeft aan actie. Het aantal personages is, zoals in vorig commentaar ook al besproken, aanzienlijk.

avatar van Insignificance
3,5
Everyone loves Frankie the Bait Guy.

Voor wie zijn misdaad graag met maffia oppeuzelt. Het levensverhaal van een chauffeur, afmaker en populaire kerel; Frankie Machine is inderdaad dé man. Taai als trekdrop, scherp als een mes, op welke leeftijd dan ook. Spannend vond ik het niet, het is vooral de vraag waarom er op Frankie gejaagd wordt die mij door het boek heen smeet. Het heden zit vol actie, het verleden vol anekdotes en daar zitten een paar smakelijke tussen. Mijn favoriet? De stripcluboorlog.

Daar waar de vervaarlijke reus Big Mac aan bod komt. Zo'n personage verdient z'n eigen boek. Wat ik altijd wel leuk vind aan dit soort verhalen is de wijze waarop de maffiosi hun spel spelen. Hun (omgangs)regels, de tactieken, hoe ogenschijnlijk onschuldige woorden grote consequenties kunnen hebben en hoe geen woorden zomaar de kogel kunnen opleveren, dat soort dingen. En dat komt in Frankie's Winter ook volop aan bod. Groots? Neuh. Vermakelijk? Jazéker.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:10 uur

geplaatst: vandaag om 03:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.