menu

Schemerleven - Jaap Robben (2022)

mijn stem
4,46 (13)
13 stemmen

Nederlands
Psychologisch

312 pagina's
Eerste druk: De Geus, Amsterdam (Nederland)

Wanneer de jonge, vrijgevochten Frieda Tendeloo op een late wintermiddag in 1963 de dichtgevroren Waal op stapt, wacht haar een ontmoeting die ze nooit meer zal vergeten. Tussen de ijsschotsen op de witte rivier ontmoet ze de getrouwde Otto. Ze beleven een liefde die onstuimig begint, maar noodlottig eindigt. Haar leven lang houdt ze haar herinneringen hieraan voor zichzelf. Tot Frieda op 81-jarige leeftijd plotseling weer alleen is. En het verzwegen verdriet zich onontkoombaar aan haar opdringt. Pas dan durft ze op zoek te gaan naar wat ze is verloren.

zoeken in:
avatar van Lalage
5,0
Ik vind het erg knap hoe Jaap Robben zich heeft ingeleefd in iemand op leeftijd. Bij de laatste hoofdstukken staan de tranen in mijn ogen. Het is hartverscheurend en schitterend beschreven.

Schemerleven – Jaap Robben | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van Jason82
Lalage schreef:
Ik vind het erg knap hoe Jaap Robben zich heeft ingeleefd in iemand op leeftijd. Bij de laatste hoofdstukken staan de tranen in mijn ogen. Het is hartverscheurend en schitterend beschreven.

Schemerleven – Jaap Robben | Lalagè leest - lalageleest.nl

Wow, indrukwekkend. Gaat op mijn leeslijst 2023!

avatar van Pleun
4,5
Ik kwam dit boek tegen op Goodreads en vanwege de hoge score heb het meteen maar opgezocht en gelezen. Schemerleven is een treurig verhaal, maar wel een fijn boek. De korte zinnetjes, de fijngevoelige maar niet overdreven taal, de ingetogen vertelwijze, de hoofdpersonen die geloofwaardig zijn.. Dit sprak mij allemaal aan.

We zien de gebeurtenissen door de ogen van Frieda ('Ietje') Tendeloo, een dame op leeftijd die, na het overlijden van haar echtgenoot, wordt geconfronteerd met een onverwerkt trauma uit haar jonge jaren. Een affaire met de getrouwde Otto, die begint in 1963, kent een pijnlijke en treurige afloop. Frieda groeit op in een beklemmend katholieke milieu, waar schijnheiligheid de boventoon voert en mensen bikkelhard zijn voor hen die uit de pas lopen, met name vrouwen.

Over het plot zeg ik verder niets, dan geef je toch al snel teveel weg. Ik las een recensie in Trouw en die omschreef het taalgebruik van Robben in Schemerleven als 'truttig'. Daar ben ik het niet mee eens. Ik denk dat het taalgebruik goed aansluit bij de truttigheid van die tijd.

Het juk van de kerk is gelukkig allang verleden tijd, maar ik heb niet de illusie dat mensen wezenlijk anders zijn dan onze voorouders.

Wat ik prettig vind aan Schemerleven is de rol die de natuur er terloops in speelt. Otto heeft als hobby het tellen van nachtvlinders. Dit heb ik zelf nog nooit gedaan, maar lijkt mij wel erg interessant. Ook omdat je zoveel soorten hebt. De nachtvlinder is een verwijzing naar het 'schemerleven' van Otto en Ietje. 'Schemerleven' komt op verschillende manieren terug in het verhaal, maar hoe dat moeten de lezers zelf maar gaan ontdekken.

Toen ik Schemerleven aan het lezen was, besefte ik dat ik over het thema van het boek nog niet veel wist. Het is geen onderwerp dat mij op voorhand erg aanspreekt, maar door lezen word je horizon verbreed, dat blijkt maar weer eens. Bij veel lezers heeft Schemerleven herinneringen opgeroepen aan gebeurtenissen uit hun eigen leven. Ik las een interview met Robben waarin hij aangeeft te worden overstelpt met reacties van lezers.

4.5 sterren

Gast
geplaatst: vandaag om 05:43 uur

geplaatst: vandaag om 05:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.