menu

Wat de Fak - Maryam Hassouni (2022)

mijn stem
3,00 (3)
3 stemmen

Nederlands
Autobiografisch

240 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Maryam Hassouni, die op haar vijftiende furore maakte met de televisieserie Dunya en Desie, won voor haar rol in 'Offers' als eerste Nederlandse actrice een Emmy. Ze kroop in de huid van vele karakters, van zelfmoordterrorist tot slachtoffer van de Marokkaanse cultuur, en alles wat daartussenin zit. Vaak met veel plezier, maar vaker nog met verbazing over steeds weer dezelfde clichématige verhalen die werden geschreven. Nooit herkende zij hier zichzelf in. Langzaam dringt het tot Maryam door: in haar beleving staat de filmindustrie voor destructie en ellende. Het wordt haar onmogelijk gemaakt om te acteren, ondanks haar verlangen ernaar. Ze gaat studeren en besluit haar eigen verhalen te schrijven. Als ze toch nog een keer zwicht voor een grote rol in een televisieserie loopt dat fataal af. Pas als ze na jaren het onderzoeksdossier naar aanleiding van haar klachten durft te lezen en de feiten onder ogen ziet weet ze het zeker. ‘Ik ben niet het monster: het systeem is ziek.'

zoeken in:
avatar van mjk87
2,5
Belangrijk boek, toch wel, maar geen goed boek. Hassouni is daarvoor een te matige auteur. Hoewel het boek makkelijk weg leest zit dit boek vol oninteressante delen over haar leven en ze weet dat ook niet interessant te maken. Verder worden emoties steeds heel letterlijk opgeschreven, waarin ze precies zegt hoe ze zich voelt. Dat is niet mijn smaak maar vind ik ook zwak in een boek.

Maar de stukken buiten haar privéleven, over haar ervaringen in de (Nederlandse, vooral) televisie- en filmwereld waar dit boek uiteindelijk over gaat, zijn boeiender. Soms zelfs onvoorstelbaar dat zulke dingen plaatsvinden maar precies in de lijn van wat we overal al zien in het progressieve tv-wereldje. Iedereen houdt zijn bek. Sommigen m.i. terecht omdat ze anders op straat staan (denk aan armere zzp'ers, hen zou ik nooit de schuld geven), maar ook producenten die de bekende acteur (Henk genoemd, als je even zoekt kom je al snel erop uit dat dit Cees Geel moet zijn, ik kijk nu toch anders naar zo'n man ineens) willen houden en niets doen. En de vele regisseurs die gewoon Hassouni tussen de lakens willen. Wees dan een kerel en zeg het gewoon.

Ik begon ook wel te denken. Soms vind ik Hassouni zelf ook een moeilijke, zij wil veel niet (geen naakt et cetera). En uiteindelijk dacht ik: is zij nou zo moeilijk, of laat de rest dat maar over zich heen komen en heeft ze alle gelijk? Want als zij naakt wil omdat de regisseur haar tieten wil zien dan is dat fout natuurlijk. Maar als dat beter is voor de film en dat is m.i. best vaak, dan zie ik het probleem niet zo om wel naakt te gaan. Ze heeft nog steeds alle recht er nee tegen te zeggen natuurlijk, maar heeft ze dan reden voor klagen? Ik ben er niet uit en als iemand mij kan overtuigen waarom wel of niet, dan graag. Ze heeft wat dat betreft veel betere punten als het gaat om de personages die ze speelt die altijd clichématige Marokkanen zijn. In uiteraard het progressieve filmwereldje komt men niet verder dan dat. Wat zegt dat?

De laatste 40 bladzijden zijn een brief aan de onderzoeker rond het gedoe met Cees Geel tijdens de serie Flikken Rotterdam (ze noemt geen namen maar het is vrij duidelijk dat ze deze serie en persoon bedoelt) waarin ze heel puntsgewijs gehakt maakt van het onderzoeksrapport. Feitelijk, goed opgebouwd, helder, boeiend, intelligent; dit zijn veruit de beste pagina's van het boek. Maar goed, al met al zo'n 150 bladzijden boeiend van de 340 die mijn versie telt, dus dat kan geen voldoende zijn. 2,5*.

NB: Inzake die titel: deze komt enkele malen terug als uitroep terug in het boek gedaan door Hassouni zelf. Dus ik denk ook wel dat zij die uitroep zelf doet. Ze is van dezelfde generatie als ik en WTF is vrij normaal taalgebruik.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:42 uur

geplaatst: vandaag om 15:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.