menu

The Seven Moons of Maali Almeida - Shehan Karunatilaka (2022)

Alternatieve titel: De Zeven Manen van Maali Almeida

mijn stem
3,44 (9)
9 stemmen

Engels
Humoristisch / Sociaal

368 pagina's
Eerste druk: Sort of Books, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In Colombo in 1990 is Maali Almeida een oorlogsfotograaf en een gokker, die nog uit de kast moet komen. Op een dag wordt hij dood wakker in wat lijkt op een hemels visumkantoor. Zijn uiteengereten lichaam zinkt in het serene Beira-meer en hij heeft geen idee wie hem heeft vermoord. In een land waar de rekeningen worden vereffend door doodseskaders, zelfmoordterroristen en ingehuurde boeven, is de lijst met verdachten deprimerend lang; zoals de griezels en geesten die met wrok rondom hem lopen kunnen bevestigen. Maar zelfs in het hiernamaals raakt de tijd op voor Maali. Hij heeft zeven manen om contact te zoeken met de man en vrouw van wie hij het meest houdt om hen naar een verborgen cache met foto's te leiden, die Sri Lanka zullen opschudden.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Het boek stond op de longlist voor The Booker Prize 2022:
The Seven Moons of Maali Almeida | The Booker Prizes
Shehan Karunatilaka’s rip-roaring epic is a searing, mordantly funny satire set amid the murderous mayhem of a Sri Lanka beset by civil war.

Sol1 schreef:
Het boek stond op de longlist voor The Booker Prize 2022:
The Seven Moons of Maali Almeida | The Booker Prizes
(quote)


En nu op de shortlist

avatar van WildeOscar
WildeOscar (moderator)
1187 schreef:
(quote)


En nu op de shortlist

En nu heeft hij de prijs gewonnen!

avatar van handsome_devil
4,0
The Seven Moons of Maali Almeida is de derde roman van de Sri Lankaanse schrijver Shehan Karunatilaka. Ik had nog nooit van de beste man gehoord, maar hij won al belangrijke prijzen met zijn eerdere boeken en met zijn nieuwste wist hij zelfs de Booker Prize 2022 te winnen. Vandaar natuurlijk ook (ik lees ieder jaar in ieder geval de shortlist voor de Booker Prize) dat ik in aanraking kwam met deze roman, die me absoluut niet teleurstelde.

Oorlogsfotograaf Maali Almeida wordt op een dag in 1990 wakker in een kantoor in het hiernamaals. Hij is hoogstwaarschijnlijk vermoord, maar hoe en door wie weet hij niet meer. Vanuit dit schemergebied probeert hij in contact te komen met zijn twee beste vrienden, in de hoop dat zijn werk veiliggesteld wordt en publiek gemaakt wordt. Want Maali heeft van dichtbij het afschuwelijke geweld, de corruptie en de verdorvenheid van de verschillende tegen elkaar strijdende Sri Lankaanse groeperingen meegemaakt. Hij heeft zeven dagen (manen) om erachter te komen wat er met hem gebeurd is en om zijn laatste doel te verwezenlijken.

Lees verder

avatar van Raskolnikov
2,5
Tegen de achtergrond van de Sri Lankaanse burgeroorlog in de jaren 80 en 90 onderzoekt een vermoorde fotojournalist in het hiernamaals zijn eigen dood. Fragmentarisch, schakelend tussen het begoochelende hiernamaals, de suspensevolle nasleep op aarde en willekeurige herinneringen die een beeld schetsen van een goklustige man die acteert op de wetten van de kansberekening. Veel hard boiled dialogen, een flink portie fatalisme en de gewone man die in de netten van duistere machten verstrikt raakt; het schurkt tegen neo-noir aan, zo gestileerd ook. Dat zwakt de gruwelen van de oorlog enigszins af, alsof de hopeloos ontwrichte maatschappij niet meer dan een interessant decor is. In ieder geval, het gestileerde, het conceptuele, het direct aanspreken van de lezer; het bleken voor mij allemaal technieken die vooral afstandelijkheid creëerden. Het kostte me gewoon moeite tot het einde te geraken en het heeft ook weinig indruk achtergelaten.

4,5
Geweldig boek vind ik juist: origineel verhaal, interessant hoofdpersonage en geweldige schrijfstijl. Ondanks het soms zware thema heb ik af en toe heel hard luidop moeten lachen tijdens het lezen, wat mij betreft absoluut een verdienste. Meer dan terechte Man Booker Prize-winnaar wat mij betreft.

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Winnaar Booker Prize 2022.

2,5
Ik weet niet of ik dit zal uitlezen. Bevalt me niet.

avatar van Pythia
Een bijzonder boek. Ik ben al gestruikeld over de eerste halve maan; het spreekt me totaal niet aan. Intussen blijven andere boeken in de wachtrij omdat dit in de weg ligt. Opgegeven dus.

avatar van dutch2.0
4,0
Het boek is inmiddels besteld en onderweg, en ik ben zoooo benieuwd of ik het helemaal niks of helemaal geweldig ga vinden. Volgens mij is er bij dit boek niet echt een tussenweg. Toch fijn dat kwartaalboekbikkels gart en Pythia in ieder geval een poging hebben gewaagd. Hopelijk volgend kwartaal een beter/leesbaarder boek!

avatar van dutch2.0
4,0
"Het boek is inmiddels besteld en onderweg, en ik ben zoooo benieuwd of ik het helemaal niks of helemaal geweldig ga vinden."

Inmiddels gelezen, en ik zit bij het helemaal-mooi-kamp. Tegelijk kan ik me voorstellen dat andere lezers er geen fluit aan vinden, want de toon, humor en het decor moeten je aanspreken. Om nog te zwijgen van het brok moderne geschiedenis dat je hier voor je kiezen krijgt.

Toon en humor zijn sterk verwant met romans van vergelijkbare auteurs uit deze Aziatische regio (Hanif, Rushdie, Adiga). Ook dit boek is een schelmenroman, waarin een gemankeerde anti-held allerlei toeren moet uithalen om te overleven. Gay, gokverslaafd, en dat in een land dat gebukt gaat onder een gruwelijke burgeroorlog. Zoals in de meeste schelmenromans valt het schelmachtige van onze held volledig weg wanneer je die afzet tegen de machthebbers van zijn land. Dat zijn geen schelmen meer maar maffiosi met een stropdas en een bestuurlijk vocabulaire.

Wat mij het beste beviel in dit boek was de surrealistische omgeving waarin we terechtkomen. In The Seven Moons of Maali Almeida bevinden we ons in een universum waar de echte wereld en de geestenwereld samensmelten. Onze held is dood en als geest dwaalt hij door Colombo, op zoek naar zijn moordenaar, van zins om onafgeronde zaken af te ronden. In die geestwereld ontmoet hij van alles en iedereen, van helpers in witte jassen die hem willen brengen naar een bevrijdend Licht, tot communistische geesten die ook post-mortem nog helemaal voor de revolutie gaan. En dan zijn er nog de dode luipaarden, dode priesters en een handjevol dode toeristen die nou eenmaal hebben betaald voor hun reis, dus daarom maar als geest aan de sightseeing gaan.

Ander groot pluspunt is het verhaal zelf en de structuur waarin het is gegoten. Ondanks de enigszins ingewikkelde constructie van een geestenwereld in een echte wereld, kost het de auteur maar weinig moeite om een origineel, spannend en soms ontroerend verhaal te vertellen. Heel soepeltjes gaan we van herinnering naar heden, van grotten waarin geesten huizen naar appartementen waar Maali's vrienden treuren. En dit alles leidt naar een lichtelijk explosief maar bevredigend einde.

Humor, geweld en ontroering wisselen elkaar soepeltjes af, maar weten nooit de onderliggende emotie te verbergen. Want diep van binnen is dit een woedend boek, een boek dat zelfs zoveel jaar na dato nog de walging ademt van alle gewelddadigheden die Sri Lanka ooit teisterden. Gewelddadigheden die dan in ieder geval nog deze prachtige roman hebben opgeleverd. Een schrale troost.

avatar van Lalage
Hebben jullie het in het Engels gelezen of in de Nederlandse vertaling?

avatar van handsome_devil
4,0
Ik heb de Engelstalige versie gelezen.

avatar van dutch2.0
4,0
Ik ook. Het Engels is trouwens goed te doen, weinig chique woorden of slang. Er komen wel heel veel afkortingen voorbij van politieke en activistische snit, maar daar heeft de schrijver een elegante oplossing voor bedacht.

avatar van Lalage
Ik heb nu 70 bladzijden gelezen, in het Engels, maar het spreekt me niet aan. Dus ik kan nog doorzetten, maar de kans is groot dat ik erin ga stranden.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:00 uur

geplaatst: vandaag om 10:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.