menu

De Ambtsketen Veroverd! De Tien Eerste Vrouwelijke Burgemeesters in Nederland - Klaas Tammes (2022)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Biografie / Politiek

288 pagina's
Eerste druk: Walburg, Zutphen (Nederland)

In 2021 was het 75 jaar geleden dat Truus Smulders-Beliën benoemd werd als eerste vrouwelijke burgemeester van Nederland. Pas in 1931 werd het wettelijk mogelijk vrouwen in dit ambt aan te stellen. De eerste vrouwelijke Kamerleden speelden een voorname rol in dat parlementaire gevecht. Het duurde nog bijna twintig jaar tot de benoeming van een volgende vrouwelijke burgemeester. Goedwillende ministers verzuchtten lange tijd dat de dames maar niet solliciteerden en vaak afvielen vanwege gebrek aan bestuurlijke ervaring. En de vrouwen die het redden, moesten telkens dezelfde vooroordelen en obstakels overwinnen. Pas naarmate meer vrouwen de mars door de gemeentelijke bestuursorganen aflegden, nam het aantal substantieel toe. Inmiddels is een derde van de burgemeesters vrouw. Je zou het haast vergeten, maar de eerste vrouwelijke burgemeesters waren echte pioniers. Dit boek vertelt hun verhaal.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Van het boek verscheen vrijwel exact een maand na de eerste editie een uitgebreide speciale versie in samenwerking met Sabine van Zuydam: De Ambtsketen Veroverd! De Eerste Tien Vrouwelijke Burgemeesters in Nederland: Met Analyses en Spiegelinterviews met Vrouwelijke Burgemeesters van Nu

Gast
geplaatst: vandaag om 23:44 uur

geplaatst: vandaag om 23:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.