menu

Ordinary Monsters: A Novel - J.M. Miro (2022)

Alternatieve titels: De Man van Rook | The Talents Trilogy #1 | Duistere Talenten #1

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Sciencefiction / Historisch

658 pagina's
Eerste druk: Ides of March Creative, New York (Verenigde Staten)

Engeland, 1882. Op de huid van de zestienjarige Charlie Ovid is geen litteken te bekennen, ondanks zijn traumatische jeugd in Mississippi. Zijn lichaam geneest zichzelf snel, of hij dat nu wil of niet. Marlowe, die te vondeling is gelegd in een goederenwagon, stoot een sinister blauw licht uit. Hij kan ervoor kiezen mensen te helen of te verwonden. Wanneer detective Alice Quicke de opdracht krijgt om deze twee kinderen in veiligheid te brengen, uit naam van het instituut waarvoor ze werkt, beginnen ze alle drie aan een avontuur waarbij ze het rijk van de levenden en de doden ontdekken. En het drietal stuit op de dreiging van Jacob Marber, een man gemaakt van rook, die de kinderen koste wat het kost in handen wil krijgen voor zijn eigen sinistere doeleinden. Er volgt een klopjacht die eindigt bij het instituut Cairndale, een naargeestig landgoed buiten Edinburgh. Hier voegen Charlie en Marlowe zich bij andere kinderen met bijzondere gaven.

zoeken in:
4,0
J.M. Miro is een pseudoniem voor een auteur die leeft in de Verenigde Staten. De man van rook is het eerste deel van de Duistere talenten-trilogie. De uitwerking van dit boek is fenomenaal. Sprayed edges, een mysterieuze cover, afwerking met gouden folie, een leeslint.
Engeland, 1882. Charlie Ovid heeft de speciale gave dat zijn lichaam razendsnel geneest. Zijn lichaam is littekenvrij ondanks de trauma’s die hij heeft meegemaakt. Marlowe, een vondeling, heeft dan weer een gave waarbij hij blauw licht uitstoot en kan kiezen of hij mensen heelt of net verwondt. Wanneer detective Alice Quicke ingeschakeld wordt om de twee kinderen in veiligheid te brengen begint het avontuur. Maar gevaar dreigt: Jacob Marber, een man gemaakt van rook, wil de twee kinderen in handen krijgen voor zijn eigen duistere plannen. Het rijk van de doden lijkt tevens ook samen te smelten met dat van de levenden.
Dit verhaal geeft mij door de sfeer verschillende gevoelens. Het ene moment waan ik mij in groezelige straatjes in Londen ten tijde van Jack The Ripper, terwijl ik het andere moment het semi-gelijkaardig gevoel krijg als bij ‘Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children. En toch is dit verhaal geen van beide maar wel op zichzelf staand uniek.
Er zit veel afwisseling in het verhaal; qua locaties, qua personages, qua plottwists. De schrijfstijl is heel beelden, beschrijvend. Hierdoor is de worldbuilding erg levendig voorstelbaar. Het mistige, duistere, donkere sfeertje is spannend. Wat mij betreft had er iets meer tempo in het verhaal mogen zitten. Maar de personages zijn wel erg karakteristiek en lovable.
Dit sinistere fantasy-verhaal is origineel en weet een beklemmend gevoel weer te geven.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:56 uur

geplaatst: vandaag om 12:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.