menu

Moj Vek, Moja Molodost’, Moi Droez’ja i Podroegi - Anatoli Mariëngof (1988)

Alternatieve titels: Mijn Eeuw, Mijn Vrienden en Vriendinnen | Privé-Domein Nr. 321 | Мой век, моя молодость, мои друзья и подруги | Мой век, мои друзья и подруги | Moj Vek, Moi Droez’ja i Podroegi

mijn stem
geen stemmen

Russisch
Autobiografisch / Historisch

340 pagina's
Eerste druk: Goedozj, Leningrad (Sovjet-Unie)

Het is een wonder dat de dichter-dandy Anatoli Mariëngof (1897-1962) de Stalinterreur overleefd heeft: in 1918 noemde hij de Rode Revolutie een ‘gehaktmolen’; tijdens de proletarische gelijkschakeling liep hij in hoge hoed en maatpak door Moskou; hij tartte de autoriteiten met gedichten en imaginistische manifesten; in de ogen van velen bracht hij de alom geliefde dichter Sergej Jesenin op het verkeerde, stadse dandy-pad. En na Jesenins zelfmoord schreef hij drie schandaalromans. Mariëngofs memoires verschenen postuum onder de titel ‘Mijn Eeuw, Mijn Vrienden en Vriendinnnen’. Hij verbeeldt daarin zijn volwassenwording tijdens de ‘roaring twenties’ van het revolutionaire Rusland.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Op literair weblog Tzum ziet Hans van der Heijde zijn geplande recensie van 'Mijn Eeuw, Mijn Vrienden en Vriendinnen' uitgroeien tot een viervoudige recensie.
Eerst wil hij zelf een tweede boek van Mariëngof bij zijn recensie betrekken. Dan brengt Pegasus in 2022 twee heredities uit van Nederlandse vertalingen van het werk van Mariëngof.

Hans van der Heijde getuigt er op Tzum van op 8 juli 2022:
Mijn eeuw, mijn vrienden en vriendinnen, Cynici, Roman zonder leugens, De geschoren mens
In Mijn eeuw, mijn vrienden en vriendinnen, zijn memoires, zegt Mariëngof dat die vijf jaar van 1918 tot 1923 ‘zijn tijd’ waren. Die in literaire kringen vooral in Moskou een tijd was van manifesten en pamfletten en van vele voordrachtsavonden van nieuwe poëzie, gevolgd door roerige debatten, die tenminste deels ook een gevecht waren om aandacht.

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
En een kortere recensie van 3 juni 2022 door Laurent de Maertelaer op de site van Humo:
Anatoli Mariëngof blikt met beeldende anekdotiek terug op zijn jeugdjaren en wilde avonden in Rusland
Dandy-avant-gardist Anatoli Mariëngof (1897-1962) overleefde de stalinistische terreur, maar blijft een onterecht vergeten grootheid, ook in Rusland.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:48 uur

geplaatst: vandaag om 13:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.