menu

Bijna een Man: Dagboeken 1939-1956 - J.J. Voskuil (2022)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Autobiografisch

800 pagina's
Eerste druk: Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

Van 1939, het jaar waarin Voskuil dertien werd, tot 2006, het jaar dat hij tachtig werd, hield Voskuil dagboeken bij – meer dan 160 schriften vol. Deze schriften vormen de basis voor het typoscript van zijn levensbeschrijving. De dagboeken zijn een zeer persoonlijke kroniek van een tijdvak, ruwweg twee derde van de twintigste eeuw. De naoorlogse intellectuele elite wordt door zijn fijnschildershand geportretteerd en gefileerd, waarbij er maar weinig heel blijft van de broodschrijvers en andere kunstbroeders en -zusters. Ook de wetenschapsbeoefenaars mogen op een demasqué rekenen, geheel in lijn met en stijl van Het Bureau. Waar in zijn boeken de monologue intérieur vrijwel steeds ontbreekt, bevatten de dagboeken een rijke gedachtewereld. Voskuil ontleedt zichzelf genadeloos. Het levert een zelfportret op dat, zoals hij dit zelf uitdrukt, niet altijd sympathiek is.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Athenaeum Boekhandel | De dagboekenavond van J.J. Voskuil
Woensdagavond 21 september vanaf 20.00 presenteren we samen met Uitgeverij Van Oorschot en SPUI25 in de Oude Lutherse Kerk het eerste deel van de dagboeken van Voskuil: Bijna een man. Dagboeken 1939-1955. Deze literaire avond vindt plaats in de Aula van de Oude Lutherse Kerk met Voskuilkenners- en liefhebbers, waaronder Mirjam van Hengel, Hanneke Groenteman, Elsbeth Etty, Kees Hulst en Katja de Bruin. Deze avond is het eerste moment waarop Bijna een man. Dagboeken 1939-1955 kan worden gekocht.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:56 uur

geplaatst: vandaag om 16:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.