menu

De Kroongetuige - Maarten 't Hart (1983)

mijn stem
3,46 (93)
93 stemmen

Nederlands
Detective / Psychologisch

212 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Als een jonge vrouw plotseling verdwijnt, lijken alle sporen in de richting te wijzen van de man die als laatste met haar gezien is, een wetenschapper die biologisch onderzoek doet. De politie arresteert de bioloog, zonder werkelijk bewijs of een bekentenis. Zijn vrouw gaat op onderzoek uit, komt heel wat te weten, maar leert ook veel over zichzelf en haar tot haar smart kinderloos gebleven huwelijk.

zoeken in:
Louis2703
Ik geloof dat dit de voorganger van Zonnewijzer is. Deze heb ik alleen nog niet gelezen.

kiriyama
Aardig maar traag en soms ook een beetje saai. Had van mij wel wat korter gemogen.

3*

FlyingPenguin
Aardig boek en ik heb het met plezier gelezen. Alleen spijtig dat het einde een beetje simpel en vergezocht is.
3,5*

3,0
Dit boek heb ik ooit voor een boekverslag gelezen. De eerste helft (als de man de ik-persoon is) valt nog wel mee maar 'k vond de tweede helft nogal langdradig en saai. Ik heb een stuk of 50 bladzijden gelezen met het gevoel van: 'Wat heeft dit met het plot te maken?'

3 sterren (dankzij de eerste helft)

avatar van Casartelli
3,5
Louis2703 schreef:
Ik geloof dat dit de voorganger van Zonnewijzer is. Deze heb ik alleen nog niet gelezen.

Klopt, maar hij bevat beslist geen noodzakelijke voorkennis.

Als je een paar Maarten 't Harts gelezen hebt, ken je het meeste eigenlijk wel. Dit boek is daar eigenlijk geen uitzondering op, al zou 's mans taalrijkdom later nog groeien.

Geen meesterwerk, maar leuk als je ter verstrooiing net iets hoger dan pakweg Saskia Noort wilt gaan zitten.

avatar van -JB-
2,0
Zeer matige roman waarin veel wordt gewisseld van perspectief uit een wanhopige poging om de spanning in het boek vast te houden. Bovendien wordt informatie voor de lezer achtergehouden door de personages. Hierdoor komen de personages in het boek nauwelijks tot leven. Ze komen onwerkelijk over, doordat een karakter in soortgelijke situaties totaal verschillend reageert.
Het psychologische deel van het boek valt dan ook volledig in het water. Het moordonderzoek is dan ook de enige reden om het boek uit te lezen. Uiteindelijk blijkt ook dit niet bijzonder.

avatar van s0njaa
3,5
Ooit gelezen voor Nederlands.. en ik moet zeggen..........

dat ik pas de titel begreep na de uitgebreide analyse van mn docent toen der tijd..

Want niet de vrouw is de kroongetuige.. Maar het kind dat zij nooit kon krijgen.. wtf Kom er maar eens op

avatar van The_CrY
4,0
Zeer interessante thrillerroman met een spannend plot. De vele perspectiefwisselingen voegen veel toe aan de spanning van het boek. Het uitgediepte zij-plot over de vrouw voegt misschien niet heel veel toe aan het hoofdplot, maar wél aan de beleving van het verhaal. Toch weer lang geleden dat ik m gelezen heb, misschien nog maar eens uit de kast halen dan.

4,0
Toch een compliment voor Maarten t Hart dat Zweden een film Kronvittnet maakte naar dit boek. Toont aan dat zijn boeken daar worden gewaardeerd.

avatar van misterfool
3,0
Het derde boek van 't Hart dat ik heb gelezen. Wederom erg degelijk en genietbaar. Ditmaal een detectiveverhaal dat wordt verdiept met gedachtenstromen over verlangen en kinderloosheid. De thematiek is best interessant, maar ook wat al te overdreven aanwezig. De ontknoping steekt vernuftig in elkaar, hoewel de'sneeuw' daarentegen iets te geconstrueerd aanvoelt.

Om maar in te haken op het bericht van Casartelli: 'De Kroongetuige' is inderdaad prima ter verstrooiing, aangezien het zich bevindt in het schemerrijk tussen lectuur en literatuur.Een goede voldoende kan ik hier wel aan kwijt.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:54 uur

geplaatst: vandaag om 20:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.