menu

The Facemaker: One Surgeon's Battle to Mend the Disfigured Soldiers of World War I - Lindsey Fitzharris (2022)

Alternatieve titel: Het Gezicht van de Eerste Wereldoorlog: De Strijd van een Plastisch Chirurg en Zijn Soldaten

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Engels
Oorlog / Historisch

336 pagina's
Eerste druk: Farrar, Straus and Giroux, New York (Verenigde Staten)

In 'Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog' vertelt historicus Lindsey Fitzharris het verhaal van de baanbrekende chirurg Harold Gillies, die in de Eerste Wereldoorlog de verwonde gezichten van soldaten behandelde en daarmee de eerste stappen richting de moderne plastische chirurgie zette. De uitvinding van het machinegeweer veroorzaakte grootschalige bloedbaden waarbij duizenden soldaten gezichtsletsel opliepen. In een tijd waarin iemand met een verminkt gezicht als monster werd gezien, gaf Gillies mensen niet alleen hun gezicht terug, maar ook hun identiteit. Fitzharris wisselt Gillies' chirurgische innovaties af met de aangrijpende verhalen van soldaten. Het resultaat is een geschiedenis van een oorlog waarin de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog en de kunst van de geneeskunde centraal staan.

zoeken in:
avatar van Bruno_6
3,0
Figuurlijk gezichtsverlies leiden is al niet prettig, maar beeld je eens in dat je letterlijk (een deel van) je gezicht verliest. Het gezicht, hét kenmerk van een individuele mens, eerste herkenningspunt en spiegel van de ziel.

Tijdens de eerste wereldoorlog sneuvelden talloze mensen. Nog meer mensen raakten gewond. Waar het verlies van een ledemaat als iets heldhaftig werd gezien, keek men liever weg van mensen die ernstige verwondingen aan het aangezicht hadden opgelopen.

Dit boek vertelt het verhaal van Harold Gillies, een pionier van de reconstructieve chirurgie. Dankzij hem en verschillende andere medici en kunstenaars, kregen veel verminkte soldaten een nieuw menselijk gelaat en daarmee herwonnen ze ook hun plaats in de maatschappij.

Tijdens een oorlog maakt de technologie een spectaculaire evolutie door. Gelukkig betreft het hier niet enkel de technologie om massaslachtingen aan te richten, maar ook technologie die buiten de oorlog een nut heeft.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:22 uur

geplaatst: vandaag om 12:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.