menu

Heart of Darkness - Joseph Conrad (1899)

Alternatieve titel: Hart der Duisternis

mijn stem
3,87 (149)
149 stemmen

Engels
Avontuur / Psychologisch

112 pagina's
Eerste druk: Blackwood's Magazine (periodiek), Londen (Verenigd Koninkrijk)

Een Engelse scheepskapitein, Marlow genaamd, krijgt in 1890 opdracht om in de rivier de Kongo, het prive-protectoraat van de Belgische koning, de verbindingen te onderhouden tussen de verschillende faktorijen aan de rivier. Daar ziet hij de uitwassen van het kolonialisme. Tijdens zijn tocht over de rivier de Kongo naar de handelspost van een zekere Kurtz beleeft hij allerlei avonturen.

zoeken in:
avatar van eRCee
4,0
Dit boekje heeft me tamelijk omvergeblazen, al had ik dat na de eerste 30 pagina's niet verwacht. De duistere sfeer omsluit een verhaal dat niet te vatten is maar wel voelbaar, beschreven in een werkelijk prachtige stijl. Hart der Duisternis deed me daarom wat denken aan Manns De Dood in Venetie. Met bonzend hart uitgelezen. 4*

Het was even een bladzijde of wat inkomen, maar dan heb je ook wat zeg. Conrads schrijfstijl in deze novelle was enerzijds wennen. Het was niet zijn moedertaal en dat merk je; zinnen lopen hier en daar stroefjes, woorden duiken op waaraan je meteen ziet dat hij met een woordenboek op schoot aan het pennen is geslagen. Anderzijds presteert deze Pool het om zó beeldig te schrijven dat het gewoon eng is. En met eng bedoel ik dan ook echt eng. Pagina voor pagina drijf je gewoon met Marlow mee op die eindeloos lange rivier en zie je die torenhoge bomen, die dreigende schaduwen en voel je de verlatenheid je steeds steviger om de keel grijpen. De personen fungeren voornamelijk als symbolen - als de universele krachten die spelen in ieder mens - en worden hiermee als het ware één met de desolate omgeving waarin ze zich bevinden.

Daar komt nog bij dat Conrad je zo af en toe nog eens op een passage of zin trakteert die meteen van de pagina afspat en waar je je ogen wel een keer of vijf overheen laat glijden. Natuurlijk kan ik het citeren niet laten (één van de mooiste passages wat tegelijk IMO een schitterende, dubbellaagse sleutelpassage is):

Restraint! What possible restraint? Was it superstition, disgust, patience, fear --- or some kind of primitive honor? No fear can stand up to hunger, no patience can wear it out, disgust simply does not exist where hunger is; and as to superstition, beliefs, and what you may call principles, they are less than chaff in a breeze. Don't you know the devilry of lingering starvation, its exasperating torment, its black thoughts, its somber and brooding ferocity? Well, I do. It takes a man all his inborn strength to fight hunger properly. It's really easier to face bereavement, dishonor and the perdition of one's soul -- than this kind of prolongued hunger.

Alleszins geen werkje waar je vrolijk van wordt.

Vijf dikke, zwartgallige, sterren.

avatar van -JB-
3,5
Conrad's reis naar het Hart der Duisternis zet aan tot nadenken. Want is onze ziel zo leeg als hier gesuggereerd wordt? Worden we zo gekleurd door onze omgeving dat we gek worden als wie hier uit worden gehaald? Als lezer ben je even onwetend als hoofdpersonage Marlow.
Het boek is in ieder geval in beklemmend verhaal vol mysterie. De schrijfstijl is zeker niet makkelijk en het geheel leest dan ook veel lastiger weg dan je van slechts 110 pagina's zou verwachten.

avatar van Donkerwoud
3,0
Voor een werk waar door mij gewaardeerde kenmerken als een apocalyptische sfeer en gitzwarte humor centraal staan is het mij uiterst slecht bevallen. Iets in de ellenlange, gortdroge beschrijvingen van Konrad maakt dat ik er nooit helemaal in kom te zitten. Misschien moet ik het eens herlezen met andere verwachtingen, maar vooralsnog zie ik hier niet het veelgeprezen meesterwerk in.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:20 uur

geplaatst: vandaag om 04:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.