menu

Salvar el Fuego - Guillermo Arriaga (2020)

Alternatieve titel: Het Vuur Redden

mijn stem
3,92 (6)
6 stemmen

Spaans
Psychologisch

664 pagina's
Eerste druk: Alfaguara, Madrid (Spanje)

Marina, danseres en choreografe, getrouwd, moeder van drie kinderen; zij behoort tot de zeer geprivilegieerde bovenlaag van de maatschappij. José Cuauhtémoc (JC), bajesklant met een excellente opvoeding, gedrild en getraind door zijn vader Ceferino, die vond dat zijn kinderen onder alle omstandigheden de besten moeten zijn. In álles. De twee ontmoeten elkaar in de gevangenis, waar JC een lange straf uitzit. Een verzengende liefdesaffaire is het gevolg.

zoeken in:
avatar van Abubakari
4,0
Ha, een nieuwe van Guillermo Arriaga! Een dikkerd ook nog, net als De Ontembare El Salvaje - Guillermo Arriaga (2016) - BoekMeter.nl, één van mijn favoriete boeken. Helaas heeft de biep hem nog niet, maar dat zal na mijn aanschaftip wel goedkomen.

avatar van Abubakari
4,0
De verwachtingen waren weliswaar hooggespannen na De Ontembare El Salvaje - Guillermo Arriaga (2016) - BoekMeter.nl, maar ik had wel verwacht dat de kans bestond dat Salvar el Fuego (Het vuur redden) niet zó geweldig als de Ontembare zou zijn. En dat geeft ook niet (al was het wel heel leuk geweest), want de Ontembare behoort tot de beste boeken die ik ooit las.

Net als de Ontembare is ook dit een dikke pil (mijn exemplaar telde 894 volle pagina's, dus niet talloze pagina's met veel wit). En ook dit is een prachtig boek. Verteld vanuit verschillende perspectieven. De broer van José Cuauthemoc (het hoofdpersoon) doet in een monoloog tegen vader Ceferino (die dood is) uit de doeken wat een veel (nee alles) eisende man hun vader was. Bikkelhard, nooit tevreden, idioot hoge eisen stellend, een hoogbegaafd intellectueel, maar zo gek als een cent. Hetgeen hij voor de buitenwereld dan weer aardig weet te verbergen, want Ceferino thuis of uit is een heel verschil.
José Cuauthemoc is dan ook niet bepaald de gemiddelde bajesklant, hij is dankzij de ultra Spartaanse opvoeding van zijn vader bovengemiddeld slim

Het gaat (onder andere, het gaat over heel veel, de narco's met hun lange tentakels, hun boeven en boefjes, de corruptie op alle fronten, rijk vs arm, bevrijding, liefde, haat, vergelding, verraad, racisme en andere vormen van discriminatie, op de vlucht zijn en zo kan ik best nog even door gaan, net als de Ontembare weer een zeer rijk boek) voor een groot deel over gevangenisleven en zo krijg je de epistels/korte verhalen te lezen die de gevangenen schrijven, als intermezzo voor het eigenlijke verhaal, de onmogelijke liefde tussen Jose en Marina. Dat wordt dan weer verteld vanuit verschillende oogpunten, van José, van Marina, maar ook van hun vrienden en vijanden. Dat loopt qua tijd niet altijd synchroon, iets wat niet altijd even goed werkt. Zoals in het laatste (spannende) deel, waarin je 30 pagina's nadat je Marina's versie gelezen hebt die van José nog krijgt die dan eigenlijk in zijn woorden herhaalt wat Marina al verteld had en eigenlijk niet altijd heel veel nieuws toevoegt.

Daar we toch bij de minpunten aan zijn gekomen... Het is een fantastisch boek, een mooi verhaal (al is het ook wel wat ongeloofwaardig), maar Arriaga neemt soms wel uitgebreid de tijd om het te vertellen.

Soms kakt het dan wel eens even in, maar ach, erg lang duurt dat door de intermezzo's en de mooie schrijfstijl van Arriaga ook weer niet, dus laat je door dit minieme minpunt (of 2) niet weerhouden, want dit is echt wel weer een geweldig boek. Ook wel gewelddadig trouwens, rare jongens die Mexicanen. Muy Bizarro hoe ze zaken naar hun hand proberen te zetten met ultra violencia, al is het nou ook weer niet zo dat het uitgebreid beschreven wordt, maar in een boek wat zich in Mexico afspeelt krijg je je portie uiteraard wel.

Niet zo'n pageturner als de Ontembare, minder gevuld met geweldige personages, de Ontembare blijft het ultieme Arriaga boek, maar wie zich met de Ontembare prima vermaakte zal dat met Het Vuur Redden ook wel lukken.

3,0
Net als Abubakari hierboven vond ik De Ontembare een fenomenaal boek en had ik er bij voorbaat eigenlijk al op gerekend dat Het Vuur Redden dat niveau waarschijnlijk niet zou halen. Maar helaas vond ik het boek zelfs met dat in het achterhoofd tegenvallen.

Het hoofdgegeven is interessant: het harde en rauwe van de Mexicaanse gevangenis tegenover het luxe leven van de Mexicaanse elite. Met als hoofdpersonen JC, niet de typische gevangene, met zijn lange blonde uiterlijk en bovengemiddelde slimheid en nieuwsgierigheid, en de ambitieuze en steenrijke Marina, die met haar dansgroep voorstellingen in de gevangenis geeft. Met dit als basis gaat het boek eigenlijk over heel veel: het leven, de liefde, familierelaties, gevangenschap, de Mexicaanse klassenmaatschappij en alle vooroordelen die dat met zich meebrengt, etc. Het is dus in principe een heel rijk en, net als De Ontembare, rauw boek dat, door al de scenes met de Narcos en in de gevangenis, ook nog vaak heel spannend is. Bepaalde filmische scenes (bijv Macinas die chemicaliën in de de waterleiding doet om uiteindelijk JC te vergiftigen, de gevangenisopstand, en de twee jochies die JC bijna vermoorden door een mes in hun achterste te verstoppen en zo de bewakers te omzeilen) waren een genot om te lezen en haalden zeker het niveau van De Ontembare.

Toch viel dit boek mij als geheel tegen. Ten eerste ergerde ik me aan de schrijfstijl, en dat is een combinatie van de schrijfstijl zelf en waarschijnlijk de vertaling. Er is door de verschillende perspectieven ontzettend veel herhaling, en ook los van de perspectieven vond ik dat er vaak teveel woorden werden gebruikt en het verhaal nogal langdradig werd. Ik betrapte mezelf er regelmatig op er snel doorheen te gaan, zonder het gevoel te hebben daardoor veel te missen. En dan dat Mexicaanse Engels (GuatsApp, etc)..ik denk dat dit misschien wel aan de vertaling ligt en dat het in het Spaans of eventueel ook Engels beter werkt dan in het Nederlands..Bijvoorbeeld "boss de bosses" lijkt me een letterlijke overname uit het Spaans, ik denk dat in het Nederlands "boss der bosses" beter had gewerkt. Misschien is dit smaakafhankelijk, maar persoonlijk vond ik dit erg irritant.
Dan als tweede het verhaal zelf. In de essentie erg boeiend, maar ik vond er teveel minder boeiende zijlijnen bij zitten. Ook het einde was nogal afgeraffeld naar mijn idee. De geloofwaardigheid vond ik al met al ook niet hoog, het was me allemaal iets te extreem. Zeker bij het personage van JC betwijfel ik of zo iemand echt zou bestaan. Aan de andere kant is de werkelijkheid natuurlijk vaak ongeloofwaardiger dan de fantasie. Het personage van Marina vond ik maar irritant, en dat werd op het einde natuurlijk allemaal nog veel erger, dus dat maakte de leeservaring ook niet beter.

Al met al, bij vlagen een leuk, interessant en spannend boek, maar wat ben ik blij dat ik het uit heb.

avatar van H€yoka
4,5
Salvar el Fuego is een boek dat je gelezen wil hebben. Het vertelt aan de oppervlakte het eeuwenoude verhaal van een onmogelijke liefde. Ik ben er an sich geen liefhebber van, maar Arriaga laat voldoende ruimte om je eigen interpretatie op de gebeurtenissen los te laten. Marina vind ik bijvoorbeeld geen leuk personage, maar je wil wel blijven volgen om te lezen hoe het met haar afloopt.

Verder krijg je een stevige inkijk in de losbandige wereld en corruptie die Mexico in zijn greep houdt. Het arm vs rijk, het kop in het zand van de gegoede klasse en de uitzichtloosheid van die situatie konden me zeker bekoren. Misschien niet altijd even waarheidsgetrouw, maar ruim voldoende voor een fictieve roman.

Kon het korter? Ja.
Moest het korter? Nee.
Met deze eenvoudige bemerkingen kan je wat mij betreft de stijl en vertelkunst van Arriaga wel neerzetten.

4.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 15:40 uur

geplaatst: vandaag om 15:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.