menu

Buitenland Trekt Onze Meisjes Aan; Weten Zij Wel, Waar Ze Terechtkomen? - Gerard Reve (1988)

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Nederlands
Psychologisch

16 pagina's
Eerste druk: Exponent, Bedum (Nederland)

Oorspronkelijke bijdragen verschenen in Het Parool van 2 november 1946. Gerard Reve doet verslag van een aantal meisjes die waren ingegaan op verlokkende advertenties, waarin adverteerders in het buitenland meisjes vragen in de huishouding. Hij vertelt over twee gevallen waarin de dames van een koude kermis waren thuisgekomen. 'Is het behoorlijk ons land, zo zwaar getroffen, nu in de steek te laten, omdat chocolade, schoenen en textiel zo lang uitblijven?'

zoeken in:
avatar van Raspoetin
3,5
(Tevens opgenomen in het zesde deel van het Verzameld Werk.)

Toen ik dit obscure werkje aan de site toevoegde, kwam ik het artikel dat Gerard Reve voor Het Pareel schreef toevallig een dag later tegen in de essaybundel De Ondergang van het Morgenland (1991) van Karel van het Reve, die net als zijn broer en vader bij dezelfde krant werkzaam is geweest en het volgende vertelt:

'(...) Dat moet in of omstreeks 1947 geweest zijn, kort nadat het reizen naar het buitenland weer mogelijk geworden was. Een vereniging die zich bezighield met het beschermen van jonge meisjes had zich tot de pers gewend met een waarschuwing over de vele gevaren die jonge meisjes bedreigen als zij zich buiten de landsgrenzen begeven. Gerard werd als verslaggever op die vereniging afgestuurd om bijzonderheden te horen over wat er zoal voor verschrikkelijk met die jonge meisjes gebeuren kon. Het bleek dat de dames geen enkel geval konden noemen van een meisje dat in het buitenland iets onaangenaams was overkomen.

Goede raad is duur. Een verslaggever gaat niet graag voor niets op pad. Dus schreef Gerard een reportage, waarin verschillende meisjes aan het woord kwamen, die op buitenlandse reizen slechte ervaringen hadden opgedaan. Een van die meisjes, herinner ik mij, vertelde hoe ze bij een Franse familie logeerde waarvan de oudste zoon aan tafel altijd van die rare geluiden maakte. Het stuk werd geplaatst, met een foto erbij van een meisje achter het open raam van een naar het buitenland vertrekkende trein. Niemand had iets in de gaten. Pas later hoorden we van Gerard dat het hele verhaal gelogen was.'
[pag. 87-88]

Toen ik het stuk van Gerard Reve eerder las, leek het me al een geval van complete kolder. Daarom wel fijn dat zijn fijnzinnige broer dit geval van fake news avant la lettre alsnog onderuit haalt.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:28 uur

geplaatst: vandaag om 16:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.