menu

Dieu et l'État - Michail Bakoenin (1882)

Alternatieve titels: God en de Staat | Radicale Bibliotheek #1

mijn stem
geen stemmen

Frans
Ideeƫnliteratuur

106 pagina's
Eerste druk: Jurassienne, Genève (Zwitserland)

Michail Bakoenin legt in zijn geschriften de fundamenten van het libertair socialisme. Zijn denken draait om vrijheid, het hoogste goed dat de revolutionair koste wat kost moet zoeken. De vrijheid van Michail Bakoenin is echter geen individuele aangelegenheid, maar een sociale kwestie. Daarin zet hij zich af tegen de filosofen van de Verlichting en van de Franse Revolutie. Zijn atheïsme wordt veroorzaakt door zijn vrijheidsopvattingen. Als god bestaat, is de mens een slaaf. De mens is echter vrij, daarom is er geen god. Michail Bakoenin daagt zijn lezer uit om uit die vicieuze cirkel te stappen. Hij zet zijn aanval echter verder door naar de moderne varianten van godsdienst op aarde: het idealisme en de positieve wetenschap. Wanneer god of een idee al goed zijn, resteert er van de mens slechts een negatieve beeldvorming. Daarom moet niet alleen met de priesterklasse, maar ook met de aanhangers van de abstracte en positieve wetenschap komaf worden gemaakt voor de bevrijding van de mens. Bovendien moeten die twee groepen toch al aan de kaak worden gesteld vanwege hun steun aan de elite.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
geplaatst:
In 1888 bracht uitgever J.A. Fortuyn in Amsterdam al een eerste vertaalde editie uit onder de naam 'God en de Staat', tevens het eerste exemplaar in zijn reeks 'Radicale Bibliotheek'.

De Antwerpse uitgever De Vlijtige Vlieg produceerde in 1969 een hereditie van die Amsterdamse vertaling.

Afgezien van tussengelegen edities, bracht uitgever Noordboek uit Gorredijk op 17 juni 2022 de bundel 'God, de staat en andere vormen van dictatuur' van 216 pagina's uit. Daarin zijn de belangrijkste teksten van Bakoenin over vrijheid en dictatuur opgenomen. De uitgever vermeldt onder andere:
Schud jezelf wakker uit je religieuze en kapitalistische sluimer!
« Als God bestond, zou men hem moeten afschaffen,» schrijft de Russische filosoof Michail Bakoenin in zijn essay ‘God en de Staat’. Bakoenin pleit voor een samenleving zonder God, zonder meester, zonder dictator, zonder wetenschappelijke genootschappen die ons van alles voorschrijven, zelfs zonder staat.

avatar van Sol1
Sol1 (crew)
geplaatst:
Boekbespreking met achtergrondinformatie van 30 juni 2022 bij de Nederlandse bundel uit 2022 door Erik Hoogcarspel op de site van het Boeddhistisch Dagblad:
Michael Bakoenin, God, de Staat en andere vormen van dictatuur
Het boek leest prettig en de vertaling laat niets te wensen over. Ik zou echter het tweede gedeelte met de kortere teksten vooraan hebben geplaatst, omdat daar de standpunten duidelijker naar voren komen. Bakoenin ontpopt zichzelf daarin als een filosoof met een serieuze kritiek op de metafysica die aan veel politieke standpunten ten grondslag ligt. Zijn nadruk op de samenleving ten gunste van de politiek is helaas te snel vergeten. Zijn kritiek op de ziel en de aangeboren vrijheid van de mens is nog steeds actueel.

avatar van eRCee
geplaatst:
Het boeddhistisch dagblad, wauw, bedankt hiervoor, ga daar eens rondneuzen.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:13 uur

geplaatst: vandaag om 18:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.