menu

De Formule van Lorentz - Dirk de Witte (1969)

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Psychologisch

132 pagina's
Eerste druk: Manteau, Brussel (Nederland)

Vervreemding, wanhoop en de kleur van bloed en zonde zijn de hoofdcomponenten van de verhalen in 'De formule van Lorentz'. In het titelverhaal bezoekt God negentien eeuwen na zijn historische menswording opnieuw de aarde om te kijken of de wereld nog de moeite loont. In 'De dood van een prins' besluit Daan, op de avond van zijn opa's begrafenis, weg te lopen teneinde zijn vaders tirannieke opvoeding te ontvluchten. Nicht Dia doet een laatste poging om de wanhopige Daan tot rust te bedaren. In 'Een blinde kat' wacht een oude vrouw in een afgelegen huis al 14 dagen op de dood. Haar eveneens aftakelende man vraagt zich af wat er met hem gebeuren gaat als zij er niet meer is.

zoeken in:
avatar van Robsessie
2,5
Een aantal aardige verhalen, met het tweede verhaal, 'Een blinde kat', als persoonlijk hoogtepunt. Zoals altijd in het werk van De Witte speelt de dood, in al zijn verschijningsvormen, een prominente rol. Juist in het verhaal van de twee oude mensen heeft het iets kwetsbaars, iets gevoeligs. In dat verhaal zit, op meerdere vlakken, ook nog een bepaalde spanning of mystiek. In andere verhalen is het al snel pathetisch. Dat is niet altijd erg, maar als je meerdere verhalen achter elkaar leest is het weinig subtiel, verre van zelfs.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:48 uur

geplaatst: vandaag om 11:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.