menu

Africa Is Not a Country: Notes on a Bright Continent - Dipo Faloyin (2022)

Alternatieve titel: Afrika Is geen Land

mijn stem
3,62 (4)
4 stemmen

Engels
Kunst en Cultuur / Politiek

400 pagina's
Eerste druk: W. W. Norton, New York (Verenigde Staten)

Afrika, een continent van bijna 1,5 miljard mensen, 54 landen en meer dan 2000 talen, wordt regelmatig gereduceerd tot één simpel verhaal. Dit werk dicht de gaten. Al te vaak wordt Afrika voorgesteld als een droog, rood safarilandschap, geteisterd door hongersnood, armoede en conflicten. In dit verrijkende en bij vlagen humoristische boek corrigeert Faloyin deze beperkte blik, en presenteert hij een gelaagd en multidimensionaal beeld van het continent. Hij neemt ons mee naar het zinderende stadsleven in Lagos, schetst de levendige West-Afrikaanse rivaliteit over wie de beste jollofrijst maakt en verhaalt over democratie in zeven dictaturen. Tegelijk laat hij zien hoe willekeurig de landsgrenzen door witte Europese kolonisatoren getrokken werden, legt hij bloot hoe negentig procent van het materiële cultureel erfgoed tijdens het koloniale tijdperk werd gestolen – en hoe moeilijk het tot op de dag van vandaag is om dat terug te krijgen. Dit werk is een intiem en politiek verhaal waarin de alledaagse realiteit van het continent – in al zijn facetten en met al zijn verschillende culturen

zoeken in:
avatar van mjk87
3,0
De auteur zegt af en toe wel aardige dingen die vallen onder 'je gaat het pas zien als je het doorhebt' maar zegt ook veel zaken daardoor die gekend zijn als je af en toe er al mee bezig bent. Dit boek is dan wel vlot geschreven met soms redelijke humor, maar dat is het dan ook wel. Dit boek betreft niet echt een beschrijving van Afrika maar kent enkele hoofdstukken met uiteenlopende onderwerpen die vaag ergens naar een centraal punt gaan maar geen van alle echt goed wordt uitgewerkt (soms zelfs heel pover, zoals over de muziek). Enkele hoofdstukken schieten eruit, bijvoorbeeld de levendige beschrijving van Lagos of over een bepaalde rijst (jollofrijst) op allerlei manieren bereid in verschillende delen van West-Afrika, hoewel dit deel ook wat in open deuren en minder boeiende details bllijft hangen.

Het leukst is een hoofdstuk hoe Afrika in Hollywood wordt neergezet, boeiend voor mij hoewel goeddeels ook bekend terrein voor mij. Dat geldt ook voor opmerkingen dat Afrika aan de tekentafel is verdeeld dwars door culturen heen en de invloed daarvan tot op het heden. Maar een hoofdstuk over 7 democratieën die in dictaturen veranderen is echt veel te mager, eerder wat samenvattend zonder onderzoekend of verdiepend te worden. Zo zitten er nog wel wat misperen in dit boek maar ben ik ook wat strenger doordat ik al veel ken wat Faloyin beschrijft. Eerlijk gezegd, als je hiervan echt nieuwe dingen leert had je blijkbaar je nog niet verdiept in dit soort zaken en is het goed dat je dit boek leest. 3,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:06 uur

geplaatst: vandaag om 15:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.