menu

The Shards - Bret Easton Ellis (2022)

Alternatieve titel: Scherven

mijn stem
4,00 (21)
21 stemmen

Engels
Thriller

608 pagina's
Eerste druk: Knopf, New York (Verenigde Staten)

'Scherven' gaat over een groep rijke middelbareschoolvrienden in LA, waar een seriemoordenaar toeslaat, begin jaren tachtig. Bij Bret, een zeventienjarige scholier op een exclusieve prep school, komt een nieuwe leerling in de klas: Robert Mallory. Hij is slim, knap en charismatisch, maar heeft een geheimzinnig verleden. Bret raakt geobsedeerd door hem, en bovendien door een seriemoordenaar die de stad terroriseert. The Trawler, zoals hij genoemd wordt, lijkt steeds dichter in de buurt van de vriendengroep en vooral van Bret te komen, met groteske dreigementen en gruwelijke geweldsdelicten. De toevalligheden zijn onmiskenbaar, of zijn ze het construct van een teenager met veel fantasie, die de literaire sensatie van zijn generatie lijkt te gaan worden? Hebben zijn vrienden – en Bret zelf – wel in de gaten in welk gevaar ze verkeren? Gekweld door wellust en ongezonde obsessies, vervalt Bret in paranoia en isolatie. Ondertussen stevent de relatie tussen The Trawler en Mallory af op een explosieve confrontatie.

zoeken in:
avatar van HankMoody
3,5
Jammer genoeg niet de knaller waar ik op had gehoopt.

Bret Easton Ellis schrijft hier in mijn ogen een thriller met Bret Easton Ellis elementen en in de hoofdrol heb je een jonge Bret Easton Ellis. Hij heet eigenlijk gewoon Bret Ellis en heeft Easton erbij verzonnen omdat dat cool klinkt als een schrijversnaam en ik geef hem daarin gelijk.

Alleen vind ik die elementen in zijn andere boeken veel beter uitgewerkt. Uiteindelijk heeft dit boek niet zoveel effect op mij als zijn andere boeken. Juist weinig effect moet ik zeggen en zijn andere boeken hebben veel effect. Er is wel genoeg te genieten en het is een spannende thriller, wel een thriller die in mijn ogen uitmondt op niks. Ik ben niet echt een fan van thrillers.

Er is een hoop paranoia in dit boek en dat zijn we gewend van de schrijver. Die paranoia vind ik veel beter uitgewerkt in Glamorama of in American Psycho. Daarin werkt het allemaal veel beter en heeft het droppen van merknamen veel meer effect dan dat soms gebeurt in dit boek. In dit boek had het niet eens gehoeven. Wat maakt mij het uit dat Bret een Gucci backpack heeft in dit boek. Het had net zo goed merkloos kunnen zijn. Het voelde soms zelfs een beetje cringe.

Ook vond ik de stijl veel beter in bovengenoemde boeken en anderzijds ook nog in Lunar Park en Less than Zero. Voor de fanboys van Less Than Zero is dit alsnog wel een must read omdat het refereert aan dat boek. Alleen vind ik Less Than Zero gewoonweg een veel beter boek. Ook in bovengenoemde boeken vind ik de stijl ook beter uitgewerkt en het geweld meer een functie hebben.

Wat wel apart of grappig is aan dit boek is dat Bret zelf in boek de hoofdrol speelt en zelf ook een erg immoreel persoon, misschien is hij wel het meeste immoreel of is hij The Trawler. Al zou het nergens op slaan dat hij dat is? Je wordt wel op het verkeerde spoor gezet omdat Robert Mallory de hele tijd zo verdacht is. Wie schrijft er nou over zichzelf dat je een vriendinnetje hebt en dat je dan vreemdgaat met de vader van dat vriendinnetje. Ergens vond ik dat de beste scene of het meest effect hebben.

Voor de fanboys een must read, voor de mensen die hun eerste BEE boeken willen lezen raad ik als eerste Less Than Zero aan.

avatar van boekaap
4,0
De eerste reguliere roman van Bret Easton Ellis na 12 jaar. Uiteraard was ik zeer benieuwd en vlak nadat ik hem in handen kreeg heb ik hem in een hoog tempo uitgelezen. Voor een dikke pil van 600 pagina is dat veelzeggend. Bret Easton Ellis schrijft als een virtuoos, de personages zijn boeiend en het thriller en mysterie element is zeker interessant, maar summier en doorspekt met herhalingen.

Zoals wel vaker is de lijn tussen feit en fictie bij Ellis heel dun en tegelijkertijd is vooral het fictie deel nogal over the top zoals je dat van Ellis mag verwachten. Toch gaat alles voorbij met een schokkende vanzelfsprekendheid. De spanningsopbouw, paranoïde dreiging en sterke dialogen blijft het hele boek aanwezig maar tegen het einde wordt het allemaal iets te gekunsteld en onduidelijk waardoor je als lezer toch enige ergernis begint te voelen.

Nadat ik het boek uit had heb ik bewust gewacht met het schrijven van deze recensie omdat ik het een en ander moest laten bezinken. Wat onder de streep vooral blijft hangen in dit boek is het Oedipus complex waar Ellis nogal last van heeft. Uiteindelijk draait het hele boek daar om en valt het thriller en mysterie element nogal tegen. Het excessieve geweld wat Ellis afdoet als creatief schrijven voegt niet veel toe aan het verhaal en lijkt vooral een gimmick, die steeds meer gaat irriteren. Uiteindelijk voelt het allemaal niet genoeg uitgewerkt en maakt Ellis zich er nogal makkelijk vanaf door volledig door te slaan in paranoia en onduidelijkheid.

Kortom zoals altijd leest Ellis weer als een trein maar de kracht van het boek zit niet in het plot of in het geweld maar juist in de boeiende dialogen en de sfeerschets van jongeren aan het begin van de jaren 80. De muziek, de films, de literatuur, de interacties, de sociale etiquette, je waant jezelf als lezer echt in die tijd en dat doet Ellis bijzonder knap. Wat is feit? Wat is fictie? Voortdurend blijven het interessante vragen. En uiteraard blijft er nog genoeg te speculeren over, voor de volgende grote roman.

Ellis zijn stijl is vlekkeloos, maar het plot blijft daarnaast teveel achter en dat is toch wel jammer. Neemt niet weg dat ik het volgende boek van Ellis weer met veel interesse zal lezen.

Deze roman was een hele ervaring maar helaas niet het meesterwerk waar ik op had gehoopt.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:28 uur

geplaatst: vandaag om 09:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.