menu

Arvtagaren - Camilla Sten (2020)

Alternatieve titel: The Resting Place

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Zweeds
Thriller / Detective

418 pagina's
Eerste druk: Norstedts, Stockholm (Zweden)

Eleanor lijdt aan prosopagnosie, het niet in staat zijn in het herkennen van de gezichten van bekende personen. Het veroorzaakt stress. Acute angst. Het maakt dat je vragen gaat stellen bij de dingen die je weet. Toen Eleanor binnenliep tijdens de moord op haar grillig wrede grootmoeder Vivianne, kwam ze oog in oog te staan met de moordenaar, een gek makende uitdrukking die voor iemand zoals zij niets betekende. Met iedere voorbijgaande dag neemt de gruwel van zo dicht bij een moordenaar te zijn geweest, en niet wetende of ze terug zullen komen, haar dromen en wakende momenten over, wat haar waarneming van de realiteit dwarsboomt. Dan belt er een advocaat. Vivianne heeft haar een huis nagelaten, een dreigend landgoed weggestopt in de Zweedse bossen. De plek waar haar grootvader plotseling stierf. Een plek die al meer dan vijftig jaar lang een verkillend verleden heeft geherbergd. Eleanor, haar vriend Sebastian, haar roekeloze tante Veronika, de advocaat. Allen gaan naar dit huis van geheimen, op zoek naar antwoorden. Maar naar mate ze dichter bij de waarheid komen, zouden ze wensen dat ze wat daar rust nooit waren komen verstoren.

zoeken in:
avatar van PeterW
4,0
PeterW (crew)
Ik was aan dit boek begonnen met het idee dat het een bovennatuurlijke thriller zou zijn. Niets is echter minder waar. Een thriller ja, maar meer met detectiveachtige trekjes, een "whodunnit?" Niet dat er geen geesten waren, maar die zaten puur in de hoofden van de personages. De persoon waar het allemaal om draait is Eleanor, een Zweedse schone, met een gebrek. Ze kan namelijk geen gezichten onthouden, en hierdoor is ze aangewezen op andere kenmerken van iemand, oneffenheden, stemmen etc. Als ze bij haar oma op bezoek gaat doet iemand anders de deur open, iemand die ze dus niet herkent, en die vlucht vervolgens weg, en zijzelf vindt haar stervende grootmoeder languit in de gang, neergestoken met een zilveren schaar. Ze is dus niet in staat te vertellen wie de moordenaar was, of hoe die eruit zag. Maanden later wordt ze benaderd door een advocaat met de mededeling dat haar grootmoeder haar een landhuis heeft nagelaten, en dat daar de inventaris van opgemaakt moet worden. Samen met haar vriend Sebastian reist ze naar het afgelegen huis, waar ze haar tante en de bewuste advocaat zal ontmoeten. Ze verwachten er ontvangen te worden door de beheerder, maar die is in geen velden of wegen te vinden, en is telefonisch ook niet bereikbaar. Maar toch heeft Eleanor de indruk dat ze er niet alleen zijn, en ook die advocaat lijkt een eigen agenda te hebben.

Het verhaal wordt verteld vanuit Eleanors oogpunt en wordt gelardeerd met dagboekfragmenten van een dienstmeisje, dat in dienst was bij haar grootmoeder en tevens haar nicht was. Het verhaal is vlot geschreven, hoewel het op sommige wat treuzelt. Het gegeven is natuurlijk niks nieuws: groot huis met een bepaald gezelschap, afgesneden van de buitenwereld en een grote onbekende die de boel terroriseert. Sommige personages hadden wat meer pit moeten hebben. Er blijven ook wat losse eindjes over. Desalniettemin een heel aardig verhaal, met de nodige verrassingen door o.m. persoonsverwisselingen, etc.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:28 uur

geplaatst: vandaag om 02:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.