menu

Manosque-des-Plateaux - Jean Giono (1930)

Alternatieve titel: Manosque

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Frans
Autobiografisch / Sociaal

79 pagina's
Eerste druk: Émile-Paul Frères, Parijs (Frankrijk)

De poëtische novelle Manosque-des-Plateaux is een beeldende evocatie van de stad waar Jean Giono is geboren en waar hij zijn hele leven zou blijven wonen, alsmede van de omringende heuvels en plateaus. In het eerste deel worden die heuvels en plateaus beschreven zoals die zich, vanuit Manosque gezien, naar alle vier de windstreken uitstrekken; in het tweede deel worden een aantal verhalen geschetst over het stadje zelf.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
In 1986 bracht de Parijse uitgever Gallimard de uitgebreide versie 'Manosque-des-Plateaux Suivi de Poème de l'Olive' van 133 pagina's uit.

Dat gedicht werd een paar maanden eerder geschreven dan 'Manosque-des-Plateaux' en in 1931 gepubliceerd in het Franse periodiek Bifur.

Het beschrijft de praktijk en rituelen rondom het plukken van olijven aan het begin van de winter en de ambachtelijke verwerking tot olijfolie daarna. Het gedicht geeft op die manier eveneens een momentopname van het collectieve leven in de stad en ligt in het verlengde van de novelle.

Op 15 april 2022 bracht de Bleiswijkse uitgeverij Vleugels in een vertaling van Kiki Coumans het boek 'Manosque Gevolgd door Gedicht van de Olijf' van 101 pagina's uit, dat is gebaseerd op de Gallimard-uitgave van 1986.
Vleugels vermeldt daarbij:
De poëtische novelle Manosque-des-Plateaux (1930) wordt beschouwd als een van Giono’s mooiste boeken van voor de oorlog.

...stilte...
We worden wel verwend met nieuwe uitgaves van Jean Giono. Waar we het eerst moesten doen met De man die bomen plantte, het prachtige door Coppens & Frenks uitgegeven Het zingen van de wereld en De grote kudde (De Bezige Bij), zijn daar nu ineens De Huzaar op het dak (IJzer) en de twee door Kiki Coumans vertaalde romans Heuvel en Manosque (Vleugels).

Ik denk dat de tijd rijp is voor deze schrijver. Hij wordt dan ook de eerste milieuactivist genoemd.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:19 uur

geplaatst: vandaag om 15:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.