menu

Die Liebe der Erika Ewald. Novellen - Stefan Zweig (1904)

mijn stem
geen stemmen

Duits
Psychologisch

179 pagina's
Eerste druk: Fleischel & Co., Berlijn (Duitsland)

'Die Liebe der Erika Ewald' gaat over de pianiste Erika Ewald wordt verliefd op een vioolvirtuoos. Hoewel hun liefde aanvankelijk platonisch van aard is, groeit zijn verlangen naar de jonge vrouw. Hij bekent zijn gevoelens aan haar, maar ze voelt dat ze niet klaar is voor deze stap en vlucht op het laatste moment. Er volgt een wachttijd van onbepaalde duur, waarin de twee geen contact meer hebben. Ondertussen begint Erika intern volwassen te worden en voelt ze zich ook fysiek aangetrokken tot de jonge artiest. Al haar inspanningen zijn er nu op gericht hem weer te zien... 'Die Wunder des Lebens' speelt zich af in het zestiende-eeuwse Antwerpen. Een rijk en vroom koopman wil een schilderij aan de kathedraal schenken uit dankbaarheid voor de wonderbaarlijke genezing van zijn moeder. Hij geeft de opdracht aan een bejaarde schilder, die in zijn zoektocht naar een model voor de maagd Maria terechtkomt bij een Joods meisje dat is gevlucht voor de pogroms in het oosten van Europa. De vriendschap tussen de oude schilder en het meisje bloeit tegen de achtergrond van de op til zijnde Beeldenstorm... François, de hoofdpersoon van 'Der Stern über dem Walde', is een ober die in het Riviera Hotel werkt. Terwijl hij gravin Ostrowska bedient, raakt hij betoverd door haar. Met een loyale, onbaatzuchtige liefde dient hij haar onopgemerkt en zuigt hij elk bevel in zich op om bij haar in de buurt te kunnen zijn. In 'Die Wanderung' wacht een jonge man op de komst van de Messias en reist naar Jeruzalem. Maar er verschijnt een vrouw die zijn missie vertraagt.

zoeken in:
avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
De novelle 'Die Wunder des Lebens' is vertaald als 'De Wonderen van het Leven' door het Vertalerscollectief UGent en verschijnt op 20 mei 2022 bij Uitgeverij Vrijdag. In dit vroege werk van Zweig komt al veel van diens latere thematiek aan bod: een onwaarschijnlijke ontmoeting leidt tot een ingrijpende wending in iemands bestaan in het kader van godsdienstconflicten en historische gebeurtenissen.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:34 uur

geplaatst: vandaag om 04:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.