menu

Stalin's Library: A Dictator and His Books - Geoffrey Roberts (2022)

mijn stem
geen stemmen

Engels
Biografie / Historisch

259 pagina's
Eerste druk: Yale University Press, New Haven (Verenigde Staten)

In het boeiende leven van de meest zelfbewuste geleerde dictator van de twintigste eeuw, onderzoekt Geoffrey Roberts de boeken die Stalin las, hoe hij ze las en wat ze hem leerden. Stalin geloofde rotsvast in het transformerende potentieel van woorden en zijn vraatzuchtige honger naar lezen leidde hem door zijn jaren heen. Dit boek is zowel een biografie als een intellectueel portret en verkent alle aspecten van Stalins tumultueuze leven en politiek. Stalin, een fervent lezer van jongs af aan, verzamelde een verrassend diverse persoonlijke collectie van duizenden boeken, waarvan hij er vele van markeringen en aantekeningen voorzag om zijn intieme gedachten, gevoelens en overtuigingen te onthullen. Op basis van zijn uitgebreide onderzoek in Russische archieven vertelt Roberts het verhaal van de creatie, opsplitsing en reconstructie van Stalins persoonlijke bibliotheek. Als een echte gelovige in de communistische ideologie was Stalin een fanatieke idealist die niet alleen zijn vijanden haatte - de bourgeoisie, koelakken, kapitalisten, imperialisten, reactionairen, contrarevolutionairen, verraders - maar hun ideeën zelfs nog meer verafschuwde.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Dubbelrecensie door Vin Arthey in The Scotsman van 3 februari 2022:
Stalin's Library | Playing With Fire | The Scotsman
Two new books offer fascinating insights into the art and culture of the Soviet Union under Stalin, writes Vin Arthey
Writer Geoffrey Roberts is best known for his work on Stalin and other Soviet leaders at war, but his new book, Stalin’s Library, offers a new perspective on the dictator: his intellectual curiosity, his reading, his studying and his accumulation of 25,000 books along with journals and pamphlets.
Zie voor het tweede boek: Playing with Fire: The Story of Maria Yudina, Pianist in Stalin's Russia - Elizabeth Wilson (2022) - BoekMeter.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 10:30 uur

geplaatst: vandaag om 10:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.