menu

Fanny Schoonheyt: Een Nederlands Meisje Strijdt in de Spaanse Burgeroorlog - Yvonne Scholten (2011)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Biografie / Oorlog

303 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

In 'Fanny Schoonheyt: Een Nederlands Meisje Strijdt in de Spaanse Burgeroorlog' vertelt Yvonne Scholten het mysterieuze levensverhaal van een opmerkelijke vrouw. De avonturen van Fanny Schoonheyt (Rotterdam, 1912-1961) beginnen met haar droom journalist te worden. Ze vindt een baantje op de redactie van NRC Handelsblad waar ze bekende mannen ontmoet als Victor van Vriesland en mr. J. Huyts, volgens het journalistieke roddelcircuit een sovjetspion. Eind 1934 vertrekt ze naar Spanje waar ze probeert een bestaan als buitenlandcorrespondent op te bouwen. Maar in juli 1936 breekt de Spaanse Burgeroorlog uit. Fanny pakt het geweer op en krijgt zelfs bekendheid als 'de koningin van de mitrailleuse'. Tijdens haar Spaanse avonturen ontmoet zij Ramon Mercader, de latere moordenaar van Trotski. In 1938 wordt ze op geheime missie naar Parijs gestuurd. De nederlaag van de Spaanse Republiek brengt haar als vluchtelinge naar de Dominicaanse Republiek en vervolgens naar Curaçao, waar ze een bestaan opbouwt als de fotografe Fanny Lopez en haar verleden verzwijgt: zelfs haar dochter wist niet dat ze in Spanje had gevochten. Aan het verhaal van Fanny Schoonheyt zijn onder andere zestien ongenummerde pagina's met afbeeldingen toegevoegd.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
geplaatst:
De schrijfster Yvonne Scholten is onder andere als eindredactrice betrokken bij de website spanjestrijders.nl (onderdeel van het IISG te Amsterdam); een site die een 'biografisch woordenboek' weergeeft van circa 650 Nederlanders die hebben deelgenomen aan de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939):
Nederlandse vrijwilligers in de Spaanse Burgeroorlog - spanjestrijders.nl

Zij heeft ook de inleiding en het nawoord verzorgd van Een Hollandse Jongen aan de Ebro - Evert Ruivenkamp (2022) op BoekMeter.

avatar van eRCee
geplaatst:
Leuk dat dit zo in de belangstelling staat nu. Ook recent al twee krantenartikels gezien over dit onderwerp.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:06 uur

geplaatst: vandaag om 12:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.