menu

The Shame Machine: Who Profits in the New Age of Humiliation - Cathy O’Neil (2022)

mijn stem
geen stemmen

Engels
Autobiografisch / Ideeënliteratuur

255 pagina's
Eerste druk: Crown, New York (Verenigde Staten)

‘The Shame Machine’ betreft een duidelijke waarschuwing voor de steeds vernietigendere invloed van het Noord-Amerikaanse ‘industriecomplex van de schaamte’ in het tijdperk van sociale media en partijdige politiek. Schaamte is een krachtig en soms nuttig hulpmiddel: wanneer we corrupte politici, misbruikende beroemdheden of roofzuchtige bedrijven publiekelijk te schande maken, versterken we de waarden van eerlijkheid en rechtvaardigheid. Maar zoals Cathy O'Neil in dit boek betoogt, heeft ‘shaming’ een nieuwe en gevaarlijke wending genomen. Het wordt in toenemende mate als wapen gebruikt, als een manier om de verantwoordelijkheid voor sociale problemen te verschuiven van instellingen naar individuen. Door kinderen zich te laten schamen omdat ze geen schoollunches kunnen betalen of volwassenen omdat ze geen werk kunnen vinden, wentelt onze samenleving de problemen af. Waarom zou je tenslotte hogere belastingen betalen om programma's te financieren voor mensen die het fundamenteel niet waard zijn? O'Neil onderzoekt de machinerie achter al deze schaamte en laat zien hoe overheden, bedrijven en de gezondheidszorg hiervan profiteren. Er zijn vernietigende verhalen over ontwenningsklinieken, re-integratieprogramma's, geneesmiddelen- en dieetbedrijven en sociale-mediaplatforms - die allemaal profiteren van het 'benadelen' van de kwetsbaren. Dwars door het verhaal van ‘The Shame Machine’, loopt het verhaal van O'Neils eigen worsteling met haar lichaamsbeeld en haar recente beslissing om een afslankoperatie te ondergaan; waarmee ze tientallen jaren van schaamte van zich afschudde. O'Neil ontleedt de relatie tussen schaamte en macht. Voor wie is het systeem bedoeld? Is het contraproductief om racisten, vrouwenhaters en vaccinsceptici aan de kaak te stellen? Zo ja, wanneer moet iemand worden ‘gecanceld’? Hoe bestendigen de huidige stimuleringsstructuren de ‘shaming-cyclus’? En belangrijker nog: hoe kunnen we allemaal terugvechten?

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
geplaatst:
Interview van 17 april 2022 met de schrijfster door Keith A. Spencer op de site van Salon.com:
How shame became cultural currency | Salon.com
Shame, Cathy O'Neil argues, is a fundamental unit via which tech profits, empires fall, and traumas are sewn
… also takes on the dimension of currency, particularly in the online world — where profit-minded social media giants quietly push us to obsessively shame strangers to the extent that it increases time spent on their sites, and therefore their profits.


Interview van 9 april 2022 met de schrijfster door Andrew Anthony op de site van The Guardian:
Cathy O’Neil: ‘Big tech makes use of shame to profit from our interactions’
The mathematician and author talks about the exploitation of our feelings, cancel culture, and why she believes JK Rowling is an example of ‘punching-down shame’
Shame is a social thing that happens in the context of feeling like you’re unworthy and you’ll be unlovable by your community.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:04 uur

geplaatst: vandaag om 09:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.