menu

Guerre - Louis-Ferdinand Céline (2022)

Alternatieve titel: Oorlog

mijn stem
3,75 (4)
4 stemmen

Frans
Oorlog

170 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

'Oorlog', geschreven ongeveer twee jaar na 'Reis naar het einde van de nacht' (1932), speelt zich af in Vlaanderen tijdens de Grote Oorlog. Céline schrijft, ergens tussen autobiografie en fictie, over de belangrijkste ervaring van zijn bestaan: het fysieke en morele trauma van het front, in het ‘internationale slachthuis van de waanzin’. We volgen het herstel van Brigadier Ferdinand vanaf het moment dat hij bij bewustzijn komt op het slag­veld na ernstig gewond te zijn geraakt, tot aan zijn ver­trek naar Londen. In het ziekenhuis van Peurdu-sur-la-lys schudt hij de dood van zich af en ontloopt daarmee het lot dat hem wachtte. Die brute tijd en dat proces van ontgoocheling en bewustwording, die Céline niet eerder in een zelfstandig literair verhaal had beschre­ven, verschijnen hier in hun rauwste vorm.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Oorlog, dood en seks in teruggevonden boek Céline - NRC
Oorlog, dood en seks – het zijn de grote thema’s van Céline en dat lijkt in dit boek niet anders te zijn. Guerre is een „een geile roman” en is „door zijn rauwheid soms onverdraaglijk”, schrijft Le Monde.

avatar van Raspoetin
Céline toont in zijn verloren gewaande werk een rauwe wereld vol pooiers en hoeren - NRC
Uit een stapel opgedoken manuscripten zijn twee nieuwe romans van deze Franse schrijver en antisemiet gedestilleerd. Ze laten zien hoe hij in de loop der jaren zijn geniale stijl ontwikkelde en een van de groten uit de wereldliteratuur werd.

avatar van lpjdamen
3,5
Hij valt aankomende woensdag op de deurmat. Ik ben benieuwd.

4,5
Volgens Grunberg is Celine een pacifistische fascist!
Met de kennis achteraf kun je misschien in de verte de "melodie" van antisemitisme horen, maar om daarom een waarschuwing te plaatsen bij dit boek vind ik echt nergens over gaan.
Grunberg is een van mijn favoriete schrijvers maar dit voorwoord vind ik waardeloos. Het lijkt er ook op dat hij aan cherry picking doet want hij laat de biografie van Vitoux helemaal buiten beschouwing en voor mij komt daar een ander beeld een genuanceerder beeld naar voren dan een pure antisemiet.
Hij was in eerste instantie een mensenhater en Joden zijn ook mensen.
In het gebouw waar hij woonde en oa dit manuscript had achtergelaten kwam ook vaker een verzetsgroep samen waar hij van wist die had hij heel makkelijk kunnen verraden heeft hij niet gedaan sterker hij heeft een onderduiker geholpen.
Naar mijn mening was Céline een man die aan zowat alles en iedereen een hekel had. Mede veroorzaakt door zeer vaak voorkomende hoofdpijnen en altijd tinnitus (alsof er op 5 meter afstand een donderende trein passeerde) hij sliep daardoor bijna niet.
Grunberg schrijft dat dit geen excuus is en dan denk ik wie bepaalt dat. Jij zeker niet Arnon dan schat je jezelf toch echt veel te hoog in.
Overigens beweer ik hier niet dat dit wel excuus is.

Het zou mij niet verbazen als Céline na de WO I voor de rest van zijn leven aan een zwaar ptss heeft geleden.

avatar van Raspoetin
Schepper van zijn eigen ondergang - NRC
De Franse schrijver Louis-Ferdinand Céline (1894-1961) is meer dan zijn antisemitisme, maar het is moeilijk, zo niet onmogelijk, het werk te scheiden van het antisemitisme. Wie er eenmaal weet van heeft ziet het er overal doorheen sijpelen.
Dit artikel is gebaseerd op het voorwoord dat Arnon Grunberg schreef bij de Nederlandse vertaling door Rokus Hofstede van Oorlog van Louis-Ferdinand Céline.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:38 uur

geplaatst: vandaag om 04:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.