menu

Charlotte Salomon: Berlijn als Inspiratie - Katja Reichenfeld (2017)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Biografie / Kunst en Cultuur

89 pagina's
Eerste druk: Cossee, Amsterdam (Nederland)

De jonge en nog onbekende joodse kunstenares Charlotte Salomon verlaat noodgedwongen in 1938 haar geboortestad Berlijn voor een verblijf aan de Franse Côte d’Azur bij haar grootouders, die daar voorlopig in veiligheid leven. Hier begint zij aan een ongelooflijk kunstwerk, een graphic novel avant la lettre. Zij schildert, schrijft en tekent ‘Leben? Oder Theater?’, een omvangrijk beeldverhaal over haar familie, haar jeugd en studietijd aan de Berlijnse Kunstacademie, en haar lotgevallen in het zuiden van Frankrijk. Door Charlottes tragische levenseinde in Auschwitz wordt zij vaak vergeleken met Anne Frank. En evenals Anne Frank heeft ook Charlotte kunstzinnige ambities en wordt zij gedreven door de wil om iets heel bijzonders te creëren. De vorm die zij aan haar werk geeft, haar schilderstijl en de humoristische en ironische toon van haar teksten met de vele verwijzingen naar muziek en literatuur kwamen daar in Zuid-Frankrijk niet uit de azuurblauwe lucht gevallen. Katja Reichenfeld laat zien hoe de sprankelende atmosfeer van het culturele klimaat in het interbellum in Berlijn Charlottes werk heeft beïnvloed. En hoe zij het nieuwe medium van de cinema, de klassieke en de populaire muziek, de expressionistische schilderkunst en de satirische literatuur op een geheel eigen manier verwerkt. En dan is er ook nog de hyperromantische verbondenheid met haar Berlijnse vriend Alfred Wolfsohn. Uit zijn woorden putte zij de moed en de inspiratie voor ‘Leben? Oder Theater?’. In het eerste deel van het boek van Katja Reichenfeld, wordt het culturele klimaat geschetst waarin Charlotte Salomon opgroeide; dit aan de hand van haar werk en interviews met personen uit haar omgeving. Het tweede deel van het boek bevat een analyse van het werk van Charlotte Salomon. In het boek is onder meer een kleurenkatern opgenomen van 32 ongenummerde pagina’s met afbeeldingen van het werk van Charlotte Salomon.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Katja Reichenfeld studeerde kunstgeschiedenis en werkte van 1977 tot 1988 in het Joods Historisch Museum in Amsterdam, waar zij onder andere de zorg had over de collectie van Charlotte Salomon.

De ‘graphic novel’ ‘Leben? Oder Theater?’ van Charlotte Salomon verscheen op 7 oktober 2015 in een vertaling van 819 pagina’s bij Cossee als ‘Leven? Of Theater?’.

In 1998 verscheen al eerder onder dezelfde naam een vertaling van 832 pagina’s bij Waanders in Zwolle / Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Het leven van Charlotte Salomon inspireerde David Foenkinos:
Charlotte - David Foenkinos (2014) - BoekMeter.nl

Op datzelfde leven is zowel een speelfilm, een documentaire, een animatie, een opera als een balletvoorstelling gebaseerd.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:05 uur

geplaatst: vandaag om 00:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.