menu

Huisje 13. Overleven zonder Wifi - Elin Meijnen (2022)

mijn stem
4,00 (3)
3 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Sociaal

278 pagina's
Eerste druk: Blossom, Utrecht (Nederland)

Wanneer Ronja's tot dan toe heel normale moeder verandert in een 'wifiwappie' en per se wil verhuizen naar een stralingsvrije zone, verandert alles voor Ronja. In het vakantiepark waar ze komt te wonen is geen wifi, wat betekent dat ze niet met haar vriendinnen kan appen, maar ook dat huiswerk maken lastig is en ze berichten van school mist. En daar blijft het niet bij: Ronja's moeder draaft steeds verder door in haar ideeën. Zo ver zelfs dat Ronja na een uit de hand gelopen feestje - met wifi - niet langer in het huis mag wonen. Ze krijgt haar eigen plekje in een van de leegstaande vakantiehuisjes. Dat klinkt misschien als een droom voor een zelfstandige puber, maar zonder stromend water en een werkende verwarming valt het vies tegen. En wat als ze er op school achter komen dat ze helemaal voor zichzelf moet zorgen?

zoeken in:
avatar van Lalage
4,0
Elin Meijnen is lerares Nederlands en weet precies wat er speelt bij tieners van nu. Op het eerste gezicht lijkt dit verhaal misschien extreem, maar er zullen vast veel jongeren zijn die echt geen internet hebben thuis. Of die om een andere reden liever wat langer op school blijven hangen dan naar huis gaan.

De pittige omstandigheden van Ronja worden niet al te zwaar door de leuke details van het verhaal. Wat een rijk boek, terwijl het niet te dik is en gemakkelijk leest.

Huisje 13 – Elin Meijnen | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van glimmerman270
4,0
geplaatst:
Wanneer Ronja's moeder opeens erg veel last krijgt van de wifistralingen om haar heen, verhuizen ze naar een stalingsvrijezone. Ze kopen een stukje grond met daarop tuinhuisjes, die ze gaan verhuren. Uiteraard is er géén wifi!

Na een uit de hand gelopen feestje in het huis van haar moeder en stiefvader moet ze in een tuinhuisje wonen.
Opzich lijkt dit best leuk, maar er is geen schoon
stromend water, ook kun je er niet warm douchen, en heeft ze een gaskacheltje die maar weinig warmte afgeeft.

Toch wil Ronja het haar biologische vader niet laten weten of haar nieuwsgierige mentor. Ze heeft namelijk gehoord over jeugdzorg. Deze instantie zou er uit 'huisje 13' plaatsen. Dan zou ze bij haar vader moeten wonen en zijn nieuwe gezin in Den Haag. Ook al heeft Ronja moeilijke periodes gekend in haar huisje, begint ze het steeds prettiger te vinden: ze krijgt een leuke buurjongen, heeft eindelijk schoon stromend water, de vrijheid, en ook de groentes die beginnen te groeien in haar moestuintje maken haar gelukkig.

Haar mentor komt het tóch te weten en haar nachtmerrie komt uit: haar biologische vader wordt op de hoogte gesteld. Hij eist dat ze bij hem komt wonen. Opzich niet een héél gek idee aangezien zijn dochter wordt verwaarloosd door haar moeder en stiefvader. Haar moeder is een beetje gek/ziek, en doet het niet express, maar het leven draait niet altijd om háár. Daarnaast plaats je je dochter van veertien niet in een afthans tuinhuisje.

Kan ze haar biologische vader overtuigen om er in 'huisje 13' te laten blijven? En haar moeder om een keer niet aan zichzelf te denken?... maar ook om haar dochter: Ronja!

avatar van Sharon
4,0
Wat een ontroerend mooi verhaal.
Ronja (14) is een kind van gescheiden ouders. Woont samen met haar moeder Marij en stiefvader Ramsus. Op een gegeven moment ontwikkeld haar moeder een angst voor stralingen. Samen met Ramsus besluit ze een oude vervallen camping te kopen. Het moet een stralingsvrije zone worden. Dit houdt echter in dat Ronja moet verhuizen naar een buitengebied, moet beginnen op een nieuwe school en geen WiFi meer heeft. Dat is natuurlijk alles wat ze niet wil.

Toch blijft Ronja een krachtiche, positieve meid. Ze fiets iedere dag een uur naar school, maakt daar nieuwe vrienden en probeert het beste uit haar leven te halen. Dan gebeurt er plotseling iets waardoor Ronja niet meer in het grote huis mag wonen. Ze wordt het huis uitgegooid en mag in huisje 13 op de camping verblijven. Dat zou iedere puber in het begin misschien geweldig vinden, maar in de winter, zonder verwarming, stromend water en WiFi is het echt overleven.

Na een tijdje heeft ze het echt naar haar zin in haar huisje. Het wordt iets warmer buiten en er komt een leuke vrouw met zoon op de camping wonen. Ze geniet ook heel erg van haar eigen moestuintje. Niemand weet dat ze niet meer bij haar moeder woont (ook haar vader niet), maar is dat wel vol te houden? Geen WiFi hebben houdt namelijk ook in dat ze soms dingen voor school niet weet. Haar lieve, maar ook nieuwsgierige mentor valt dat op en wil een gesprek met haar moeder en stiefvader. Ronja vind het maar niets en is doodsbang dat haar mentor achter haar leefsituatie komt en jeugdzorg inschakelt. Is haar angst gegrond?

Ik heb enorm genoten van dit boek. Door de fijne schrijfstijl en korte hoofdstukken wilde ik gewoon doorlezen. Ik had echt te doen met Ronja. Voelde haar radeloosheid, maar ook haar wilskracht. Daarnaast had ik heel erg veel moeite met haar moeder. Alles draaide om haar. Soms mocht Ronja niets eens naar binnen in het grote huis, omdat haar moeder zich slecht voelde. Natuurlijk kan je ziek zijn en je heel beroerd voelen, maar dat betekent niet dat je je dochter zo aan haar lot mag overlaten. Het is een boek dat je aan het denken zet. Wat mij betreft een aanrader voor zowel pubers als oudere lezers.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:47 uur

geplaatst: vandaag om 11:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.