menu

Einführung in die Philosophie - Karl Jaspers (1950)

Alternatieve titels: Inleiding in de Filosofie | Einführung in die Philosophie. Zwölf Radiovorträge

mijn stem
geen stemmen

Duits
Ideeënliteratuur

131 pagina's
Eerste druk: Artemis, Zürich (Zwitserland)

Twaalf hoofdstukken gebaseerd op twaalf voordrachten die Karl Jaspers in 1949 hield in Basel onder de algemene noemer: wat is filosofie? Die vraag beantwoordt hij op een volstrekt eigen, zeer begrijpelijke en toch nooit populariserende wijze in zijn 'Inleiding in de filosofie'. Daarbij mijdt hij elke leerstelligheid, want zijn credo luidt: ‘Filosofie betekent: op weg zijn. Haar vragen zijn belangrijker dan haar antwoorden en elk antwoord geeft aanleiding tot een nieuwe vraag.’ Jaspers geeft de grondgedachten van de filosofie beknopt weer en laat zien wat haar bronnen zijn en hoe zij is geworteld in het bestaan van de mens. Ook verkent hij hoe de filosofie zich verhoudt tot de wereld, tot wetenschap en geloof, tot grote existentiële thema’s als vrijheid en dood, en tot de geschiedenis.

zoeken in:
Dardan
"Denken is het begin van het mens-zijn." - Dit werk behoort tot een van de meest verkochte Duitstalige inleidende boeken tot de filosofie en daar valt veel voor te zeggen

Ik zal het echter in de lijn van deze prachtige uiteenzetting beknopt houden: Karl Jaspers introduceert de filosofie aan de hand van twaalf interessante onderwerpen; vertrekkende vanuit de vraag wat filosofie in de eerste plaats is (of zou moeten zijn) licht hij zijn visie in relatief algemene termen toe omtrent enkele 'grote thema's' - de invalshoek hierbij is enigszins existentialistisch en religieus geïnspireerd. Dit levert een bijzonder fijne kennismaking op - niet enkel met de filosofie in het algemeen maar ook met het gedachtegoed van deze grote denker - die zelfs een meer doorgewinterde lezer zou moeten boeien. Bij momenten knik je instemmend mee, verwonder je je omdat het denken contrasteert met wat je zelf gelooft, vraag je je af wat hier nou in godsnaam staat, maar bovenal zet het aan tot eigen reflectie: juist dát is wat filosofie hoort te zijn - en dat allemaal gebracht met een bijzonder warme en charmante stijl. Verder barst het van de ontzettend knap geschreven alinea's en zinnen die je met plezier herleest.

Het soort werk waarvan je wou dat je er elke dag een nieuw hoofdstuk uit zou kunnen lezen...

Gast
geplaatst: vandaag om 15:49 uur

geplaatst: vandaag om 15:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.