menu

Het Lied van Ooievaar en Dromedaris - Anjet Daanje (2022)

mijn stem
4,29 (14)
14 stemmen

Nederlands
Psychologisch

600 pagina's
Eerste druk: Passage, Groningen (Nederland)

Eliza May Drayden, het hoofdpersonage van 'Het lied van ooievaar en dromedaris', is al dood als de roman in het jaar 1847 in het dorpje Brigde Fowling, in Yorkshire, begint. Ieder volgend hoofdstuk schuift ten opzichte van het voorgaande een stukje verder in de tijd, totdat het verhaal in het elfde hoofdstuk in onze huidige tijd is aangeland. De roman vertelt dan ook niet over Eliza May Drayden, maar over haar roerige leven na de dood. De lezer leert Eliza May kennen via de levens van anderen, en via biografieën en verhandelingen over haar, want zij was de schrijfster van een uitzonderlijke roman, die tijdens haar leven werd verguisd, maar die in de loop van 170 jaar door steeds meer lezers als een meesterwerk wordt gezien. Over haar leven is bitter weinig bekend, de omstandigheden waaronder ze stierf zijn een mysterie, en naast haar roman is de enige tekst die ze heeft nagelaten een aantekenboekje met daarin geheimzinnige tekeningen, gedichten en tabellen.

zoeken in:
avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Geïnspireerd op het leven en werk van Emily Brontë. De roman borduurt voort op de ingenieuze verhaalstructuur van de roman 'Wuthering Heights'. Maar waar dat boek twee vertellers heeft en het verhaal twee generaties en 36 jaar omspant, heeft dit boek elf vertellers en strekt het verhaal zich uit over drie eeuwen.

avatar van mjk87
5 sterren in NRC: Schrijfster Anjet Daanje imponeert met haar genie in nieuwe grootse roman - NRC

Op zoveel niveaus is Het lied van ooievaar en dromedaris een verbluffende roman, dat je bijna zou vergeten dat de kracht óók zit in kleine momenten. In scènes en zinnen die zo geladen zijn met gevoel dat ze je middenin een mensenleven parachuteren.

avatar van Gish
Aanstekelijke recensie in NRC. Je wilt het boek eigenlijk gelijk hebben. Ken haar verder niet als schrijfster. Is het toegankelijk, of zware literatuur?

avatar van psyche
psyche (crew)
Interview in Tijdgeest, bijlage dagblad Trouw d.d. 28 mei 2022.

Zie ook Dijende Gronden - Emily Brontë en Anjet Daanje (2022) - BoekMeter.nl

avatar van misterfool
Mooite titel, intrigerend plot en gebaseerd op een boek dat ik goed kan waarderen.
Gaat op de ooit nog eens te lezen-lijst.

avatar van H€yoka
4,5
Prachtig werk dat allicht niet voor het grote publiek bestemd zal blijken te zijn.

Anjet neemt ons mee doorheen tijd en ruimte om een mysterieus verhaal over een schrijfster duidelijker te maken. Eliza May Drayden heeft een dusdanig interessant werk geschreven én bepaalde vreemde trekjes dat iedereen het er over eens is: hier is meer aan de hand.

Het boek is opgebouwd uit 11 delen, waar elk deel een tipje van de sluier oplicht en verklaart waarom Eliza deed wat ze deed. Toch krijg je aan het eind geen kant en klare oplossing, het werk laat zoals het een goede roman betaamt genoeg aan de verbeelding van de lezer over. Wat mij vooral interesseerde waren de analyses van de biografen: hoe ze de verkeerde conclusies trekken en dat toch als waarheid verkocht krijgen, met als absolute uitschieter de vermeende foto van Eliza: hier laat Anjet tussen de lijnen een erg mooie boodschap na.

Dankzij de Herinnerde Soldaat was ik al fan. Die roman blijf ik beter vinden, want meer in het gewone leven geaard, maar qua literatuur staat deze voor mij hoger.

4.5*

avatar van Lalage
5,0
Gish schreef:
Aanstekelijke recensie in NRC. Je wilt het boek eigenlijk gelijk hebben. Ken haar verder niet als schrijfster. Is het toegankelijk, of zware literatuur?

Het is goed te doen: ik verwachtte een vrij moeilijk boek, maar zat al gauw in het verhaal. Er zijn wel een paar taaie filosofische en/of technische stukjes bij, maar die kan je gerust wat vluchtiger lezen als je er geen zin in hebt. Ik vond het wel passend.

avatar van Lalage
5,0
Binnen een paar zinnen glijd ik in het verhaal. Deze dikke pil is geïnspireerd op de zussen Brontë. Elk van de elf delen vertelt een levensverhaal dat ergens raakt aan wat ervoor is verteld, door personages en door thematiek. Het gaat vaak over liefde en dood. Er zijn ook veel kleine motieven en het is fijn om die als lezer te herkennen. Het mooiste vind ik het deel over de jonge man die verliefd wordt op de pianolerares van zijn zusjes. Eindelijk heb ik weer eens een topboek gelezen.

Het lied van ooievaar en dromedaris – Anjet Daanje | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van robbrouwer58
5,0
Totaal kopje onder en voor zolang het duurde heerlijk reddeloos verloren. Adembenemend, tsjonge... wat een boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:20 uur

geplaatst: vandaag om 06:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.