menu

Het Andere Verhaal: Kunst uit het Marokkaanse Modernisme - Abdelkader Benali (2022)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Biografie / Kunst en Cultuur

95 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Hedendaagse Marokkaanse kunstenaars zetten Abdelkader Benali aan het denken over afkomst, identiteit en migratie en ze doorbreken barrières, los van groepsdruk of dogma. Met sommigen voert hij lange gesprekken, andere kunstenaars zijn vrienden geworden, en er zijn kunstenaars die uitsluitend via hun werk communiceren – maar allemaal leren ze hem beter kijken. Benali wandelt langs zijn favoriete kunstwerken, hij beschrijft wat ze betekenen voor de Marokkaanse kunstwereld en voor hemzelf, en mogelijk voor ons allemaal. Zijn boek bevat een kleurenkatern van afbeeldingen met acht ongenummerde pagina's. In zijn boek zijn beschouwingen opgenomen over kunstenaars zoals Mohamed Melehi, Farid Belkahia, Nour-Eddine Jarram, Hamid el Kanbouhi, Sidi el Karchi, Hassan Hajjaj, Mounir Fatmi of nog Wafae Ahalouch.

zoeken in:
avatar van Sol1
3,5
Sol1 (crew)
geplaatst:
'Het Andere Verhaal' is vandaag, op dinsdag 12 april 2022, verschenen.

Abdelkader Benali is aangewezen als gastconservator van een tentoonstelling over Marokkaanse kunst, die volgens de huidige planning vanaf vrijdag 15 april 2022 tot en met zondag 18 september 2022 in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen zal worden gehouden:
Het andere verhaal - Cobra Museum voor Moderne Kunst - cobra-museum.nl
In de zomer van 2022 vult gastconservator Abdelkader Benali (1975) het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen met Marokkaanse kunst. Voor het eerst in Nederland worden zo’n 40 Marokkaanse kunstenaars bij elkaar gebracht om een beeld te geven van de ontwikkeling van de Marokkaanse moderne kunst vanaf de onafhankelijkheid in 1956 tot nu.

avatar van Sol1
3,5
Sol1 (crew)
geplaatst:
Door de beperkte omvang makkelijk te hanteren bundeltje dat een aardige dwarsdoorsnede biedt van de moderne Marokkaanse kunst vanaf 1956 (het aanvangsjaar van de Marokkaanse onafhankelijkheid) tot heden, maar waaraan wel een paar nadelen kleven.

In de eerste plaats is er geen inhoudsopgave opgenomen. Er moet dus even gebladerd worden, voordat je één van de circa dertig opgenomen kunstenaars weer terugvindt.

In de tweede plaats zijn niet van alle kunstenaars voorbeelden van hun werk opgenomen. Het kleurenkatern met acht ongenummerde pagina's bevat van slechts een dozijntje kunstenaars één enkele voorbeeldafbeelding van hun werk.

In de derde plaats ontbreken de geboortedata van de gegeven kunstenaars.

De bijbehorende tentoonstelling medio 2022 in het Cobra Museum in Amstelveen, waarbij Abdelkader Benali optreedt als gastconservator, zou bovendien van een aantal extra Marokkaanse kunstenaars werk omvatten; maar misschien hebben die op persoonlijk vlak geen grote rol in het leven van Abdelkader Benali gespeeld en zijn ze daarom uitgezonderd van deze verzamelbundel.

Wellicht dat de museumcatalogus van deze tentoonstelling wat hiaten opvult.

Ondanks deze 'gebreken' valt er, mede door de relatief beperkte prijs, nog wel te genieten van deze verhalen van Abdelkader Benali.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:15 uur

geplaatst: vandaag om 07:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.