menu

Beatrijs (1374)

mijn stem
2,93 (30)
30 stemmen

Middelnederlands
Gedichtenbundel
Sprookje

68 pagina's

Beatrijs, een jonge vrouw uit een adellijke familie, is kosteres in een klooster. Uit liefde voor een jeugdvriend verlaat ze op een nacht in stilte het klooster. Zeven jaar lang leven Beatrijs en haar lief in rijkdom, en ze krijgen twee kinderen. Maar wanneer het geld op is, gaat hij ervandoor. Beatrijs staat er alleen voor. Gedurende zeven jaar verdient ze de kost als hoer, maar uiteindelijk krijgt ze berouw. Ze besluit terug te keren naar het klooster. Nadat ze haar kinderen heeft achtergelaten bij een weduwe die voor hen zal zorgen, gaat ze heimelijk terug naar het klooster dat ze veertien jaar eerder heeft verlaten.

zoeken in:
3,5
Wellicht Oudnederlands, maar het verhaal is heel puur.
Misschien is het boek niet spannend, als je het vergelijkt met de boeken van nu, en kunnen we niet veel aansluiting vinden met het verhaal omdat het uit een tijd stamt die totaal anders is dan deze, maar dat we een origineel boek/verhaal uit de Middeleeuwen nog steeds kennen, is heel bijzonder.

Ik heb respect voor de schrijver van dit boek, hij probeerde het volk niet alleen te vermaken maar ook iets bij te brengen.
Het is bijzonder te kunnen lezen hoe de Middeleeuwers daadwerkelijk dachten.

3,5
Ik vond het verhaal ook heel puur, maar las echt een belabberde hertaling. Wie heeft er tips voor een goede vrsie?

avatar van Pieter
2,5
Meh
Ik kan nog best genieten van de feodale waarden in Karel ende Elegast en van de listige streken van Reinaert de Vos, maar de Beatrijs is echt wel een ver-van-mijn-bedshow geworden. De non, die er hemel en aarde bijsleept omdat ze verliefd is geworden, mag voor die tijd best wel relevant zijn geweest, nu is het toch allemaal te nietszeggend om nog indruk te maken op de moderne lezer. Gelukkig dat het hele tafereel maar een 1000 verzen inneemt. 2,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 22:25 uur

geplaatst: vandaag om 22:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.