menu

Ik Kan U Niet Uitleggen Wat de Oorlog Is: Brieven van een Jonge Frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog - Mies Haage, Inger Leemans, Han van der Vegt en César Vincent (2022)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Autobiografisch / Oorlog

272 pagina's
Eerste druk: Thomas Rap, Amsterdam (Nederland)

In september 1914, een maand na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, trekt César Vincent, een twintigjarige boerenjongen, naar de garnizoensstad Briançon om opgeleid te worden tot soldaat. Met het leger reist hij vervolgens een groot deel van het front af, van de Somme tot Verdun, en leert hij de oorlog kennen in zijn gruwelijkste, onmenselijkste gedaante. Zijn enige houvast is de troost dat het leven in zijn geboortedorp intussen gewoon doorgaat en de brieven die hij vrijwel dagelijks naar huis schrijft. Een eeuw lang liggen de brieven van César in een oude kist in een schuur op de boerderij van zijn familie. Dan vraagt een achterneef, Lionel Vincent, zijn Nederlandse buurvrouw Mies Haage of zij er misschien interesse in heeft. Het resultaat is een ijzingwekkend verslag van een oorlog aan de hand van een ooggetuige. Tot het einde van haar leven was Mies Haage bezig met de vertaling van de brieven voor dit boek, dat is afgemaakt door haar dochter Inger Leemans en schoonzoon Han van der Vegt.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
geplaatst:
Artikel van 10 maart 2019 door Merlijn van Dijk in het ED over het toen nog lopende project van Mies Haage:
Mies Haage uit Leende reconstrueerde leven van Franse frontsoldaat
Niemand kent César Vincent zo goed als Mies Haage, hoewel ze hem nooit in levende lijve zag. Ze zette zijn leven op papier aan de hand van 2000 brieven die de Franse frontsoldaat voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog schreef en ontving.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:26 uur

geplaatst: vandaag om 20:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.