menu

Eigen Welzijn Eerst: Hoe de Middenklasse Haar Liberale Waarden Verloor - Roxane van Iperen (2022)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur / Politiek

144 pagina's
Eerste druk: Thomas Rap, Amsterdam (Nederland)

Nederland heeft lang een zelfbeeld van openheid en tolerantie gehad, waarvan de middenklasse de motor was. Een uitvloeisel van het naoorlogse optimisme van kansengelijkheid, gebaseerd op liberale waarden en fatsoenlijke publieke voorzieningen voor iedereen, ongeacht afkomst of achternaam. Maar ergens kwam er een ommekeer en werd er niet langer ingezet op de potentie die van onderuit zou opbloeien, maar op zelfbehoud. 'In Eigen Welzijn Eerst' trekt Roxane van Iperen een lijn: na de opkomst van Fortuyn en Wilders verschoof het narratief: van een jarenlange negatieve boodschap van angst voor het externe gevaar, naar een positieve boodschap van focus op het eigene. De lijn eindigt in het heden met de door Van Iperen gemunte term ‘wellness-rechts’: ‘Een groep die voorheen apolitiek was, althans, die zich in deze georganiseerde vorm nog niet eerder in de politieke arena had laten gelden: bezorgde moeders en online influencers uit de welzijnshoek.’ 'Eigen Welzijn Eerst' is een essay over de glijdende schaal waarop de (voorheen) liberale middenklasse van Nederland zich momenteel bevindt en waarin Van Iperen betoogt dat diezelfde middenklasse zich herbezint op haar oorspronkelijke positie als de motor van het vooruitgangsdenken en innovatie.

zoeken in:
avatar van Robsessie
geplaatst:
Had net een heel sterk verhaal bij Sophie. Ben erg benieuwd.

avatar van mjk87
geplaatst:
Dit klinkt heel boeiend.

avatar van eRCee
geplaatst:
Vond het ook boeiend klinken, totdat ik in de plotomschrijving tegenkwam dat ze het dan richt op bezorgde moeders en influencers uit de welzijnshoek. Ik associeer de titel met een veel grotere groep.

avatar van Robsessie
geplaatst:
Dat is natuurlijk wel een zichtbare en vocale groep die een veel grotere groep representeert. Op tv legde ze ook uit dat het die groep is die zich met alle 'goede bedoelingen' onbewust voor het karretje van stromingen als Qanon (qAnon? Kuu-aa-non) laten spannen. De stap van het beste voor je kinderen willen naar chemtrails en kinderverkrachtende elites is dan, gek genoeg, nog maar een kleine.

(Ze haalde ook nog andere voorbeelden aan.)

Mijn interesse blijft gewekt in ieder geval!

Gast
geplaatst: vandaag om 10:41 uur

geplaatst: vandaag om 10:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.