menu

Penoze Hugo - Hugo Broers (2022)

Alternatieve titel: Penoze Hugo: Memoires van een Legendarische Boef van de Wallen

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Nederlands
Autobiografisch

256 pagina's
Eerste druk: De Kring, Amsterdam (Nederland)

Hugo Broers is een van de laatste gezichten van de oude Amsterdamse penoze. Opgegroeid in de Warmoesstraat, waar hij dagelijks door zijn vader werd mishandeld, leerde hij de codes van de onderwereld als geen ander kennen. Hij zat in hetzelfde wereldje als o.a. Willem Holleeder, Cor van Hout, Klaas Bruinsma, Zwarte Joop de Vries en Frits van de Wereld. Met zijn eigen team veegde hij De Wallen schoon. Hij vocht, stak en dealde zich door het leven en bracht bijna veertien jaar door in de gevangenis. Met bijnamen als ‘Robin Hood’ én ‘Het monster van de Warmoesstraat’ werd hij wereldberoemd in Amsterdam en ver daarbuiten. In 'Penoze Hugo' vertelt Hugo Broers openhartig over zijn beschadigde jeugd, over de wereld van prostitutie en drugs, over grote namen uit het criminele milieu, over de miljoenen die hij verdiende en ook weer kwijtraakte, en over de wijsheid die met de jaren kwam. Een absolute aanrader voor de liefhebber van échte misdaad!

zoeken in:
glimmerman270
Hugo zijn jeugd waarin hij veelvuldig werd geslagen door zijn vader, heeft hem deels gemaakt wíe hij werd: een penoze.
Hij heeft een hekel aan mensen die kinderen, vrouwen of ouderen pijn doen. Dit heeft vooral met zijn eigen jeugd te maken; zijn pijn is nooit weggegaan, en zijn woede naar mensen die dit doen evenmin.
Wanneer je een onstabiele jeugd hebt en daardoor o.a uit onvrede flinke streken uithaalt en veel spijbelt, vormt dit een ideale voedingsbodem om later het foute pad te bewandelen. Dit begon bij Hugo met zijn 'boodschappenservice'  voor de hoeren bij de wallen, wat later al snel drugs werd. Wanneer je vrijwel nooit iets krijgt van je ouders, dan ga je stelen, of vindt andere manieren om je eigen geld te verdienen. Via deze weg sta je al snel dichtbij de frontlinie van de criminaliteit. Soms heb je geen keuze. Ook werd hij op deze wijze al snel gehard; het was op straat letterlijk vechten voor je geld.

Moeilijk om sympathie te voelen voor Hugo, ook omdat hij zich weinig kwetsbaar opstelt in het boek. Hij had in zijn latere leven écht mogelijkheden om het anders te doen. Maar hij bleef kiezen voor het criminele leven. Alsmede zegt hij geen 'onschuldige' mensen te willen pijnigen maar indirect komt zíjn verhandelde drugs óók bij jonge onschuldige kinderen. En zo kan ik nog wel even doorgaan met slachtoffers waar hij niet aan denkt mijns inziens. Desalniettemin prijs ik zijn vechtlust, en was hij absoluut geen "vieze" boef.

Dat hij mogelijk een psychopaat is vind ik natuurlijk lastig te beoordelen, maar eerlijk is eerlijk: hij voldoet wel aan de kenmerken. Maar wanneer je leest over een psychopaat, waar ze het hebben over een gebrek aan empathie en je óók leest over zijn 'houden van' richting zijn vader ook nádat hij hem al jaren sloeg, dan is het weer tegenstrijdig. Maar je kán het worden via een verkeerde opvoeding/leefomgeving. Laten we het er maar ophouden dat zijn opvoeding hem geen goed heeft gedaan;)

Het was een boef met codes, en idd: nooit geen onschuldige mensen maar altijd mensen uit het circuit pakte hij aan. Ook zijn liefde voor zijn trouwe gabbers vind ik prachtig. Deze man heeft zeker gevoel, maar zijn gevoel heeft hij een hele lange tijd weggestopt om te overleven. Het verhaal wat Hugo heeft verteld was voor mij machtig om te lezen. Het sfeertje, kameraadschap, spanning, de bekende oude namen....Top boek! 100, Hugo! En halleluja!

Gast
geplaatst: vandaag om 23:02 uur

geplaatst: vandaag om 23:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.