menu

Raaf: Cultuurgeschiedenis in Vogelvlucht - Kristof Smeyers (2022)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Historisch / Natuur

144 pagina's
Eerste druk: Ertsberg, Aalter (België)

Geen vogel zo vermaledijd, zo zwart gemaakt, als de raaf. Kristof Smeyers verkent de eeuwenlange gedeelde geschiedenis van mens en vogel. Onder de vleugels van een raaf ontluikt de hele wereldgeschiedenis. We trekken van hindoegodinnen naar alchemisten, van Odins kompanen in het walhalla naar Hitchcocks filmset. Wanneer mensen samenzitten bij de eerste kampvuren, houden raven hen al nieuwsgierig in de gaten. Te pas en te onpas duiken ze op in ons verleden. Wat hebben de mens en de raaf overgehouden aan die gedeelde geschiedenis? Een kater, zo lijkt het. Geen vogel heeft zo’n onheilspellende reputatie als de ‘grimmige, akelige vogel uit het donk’re schimmenheer’, zoals Poe in ‘The Raven’ schreef. Geen vogel is de voorbije eeuwen zo zwartgemaakt, zo verjaagd en bejaagd als de raaf. Maar vandaag kijken we naar raven met nieuwe ogen. Kristof Smeyers schrijft een natuur- en cultuurgeschiedenis van de vaak verguisde raaf in vogelvlucht. En de raaf? Die kijkt terug: aarzelend nestelt hij zich na lange afwezigheid weer in de Lage Landen. Snijden we zo een nieuw hoofdstuk aan in onze gedeelde geschiedenis?

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Artikel van 5 april 2022 door de auteur Kristof Smeyers op historiek.net:
De Raaf: Zondeval van een hemelbewoner | Historiek
Geen vogel heeft zo’n onheilspellende reputatie als de ‘grimmige, akelige vogel uit het donk’re schimmenheer’, zoals Edgar Allan Poe in ‘The Raven’ schreef. Geen vogel is de voorbije eeuwen zo zwartgemaakt, zo verjaagd en bejaagd als de raaf. Kristof Smeyers verkent in het onlangs verschenen boek Raaf. Cultuurgeschiedenis in vogelvlucht de eeuwenlange gedeelde geschiedenis van mens en vogel.


Het maakt een aardige combinatie mogelijk met het op 16 september 2021 bij Laurence King in Londen uitgekomen en fraai vormgegeven boek ‘The Book of the Raven: Corvids in Art & Legend’ van kunstenaar Angus Hyland. Zoals ik elders op deze site al meldde:
Veel afbeeldingen, waaronder van foto’s en schilderijen, en verwijzingen naar Game of Thrones, natuurvolken, Noorse mythologie et cetera.
Voor wat betreft de literatuur komen bijvoorbeeld personen als Edgar Allan Poe (uiteraard ), Ted Hughes, Robert Green of Walter de la Mare naar voren met complete gedichten of in citaten
Amazon heeft er bij dit tweede boek negen afbeeldingen bij:
The Book of the Raven

Gast
geplaatst: vandaag om 14:54 uur

geplaatst: vandaag om 14:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.