menu

Specht en Zoon - Willem Jan Otten (2004)

mijn stem
3,12 (41)
41 stemmen

Nederlands
Psychologisch

142 pagina's
Eerste druk: Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

Een jonge schilder, in de mode vanwege zijn rake portretten, krijgt een opdracht die anders is dan alle voorgaande: schilder een gestorven jongen. ‘Je redt er een leven mee,’ zegt de steenrijke vader van de jongen. De schilder weet dat hij zichzelf zal moeten overtreffen. Wie was de jongen? Waarom is hij dood? Waarom komt de vader het schilderij niet afhalen?

zoeken in:
avatar van eRCee
3,5
Winnaar van de Libris Literatuurprijs 2005. Een heel aardig boekje met een mooi gecomponeerd verhaal waarin het vertelperspectief bij een schilderij ligt. Willem Jan Otten is een aantal jaren geleden christen geworden (Rooms-katholiek) en die thematiek is duidelijk terug te vinden. Dat contrasteer met de vunzigheden die ook in Specht en zoon staan. Desondanks worden de personages heel liefdevol beschreven. 3,5*

3,0
Niet onaardig. Het vertelperspectief gegevne is best leuk, maar zorgt na verloop van tijd nogal voor wat gebrek aan medeleven met enkele personage's.

3*

Ted Kerkjes
Specht en Zoon kwam op mijn pad toen een ik via-via een hele lading boeken kreeg van een beeldend kunstenaar met te weinig ruimte. In de dozen zaten heel wat romans over kunst, waaronder deze dus. Toen ik las dat Specht en Zoon geschreven was vanuit het perspectief van een canvasdoek was dat reden genoeg om erin te beginnen; een dergelijke speelse insteek trekt mij wel.
Het verhaal is erg nadrukkelijk gecomponeerd, met allerlei thematische lijntjes die worden uitgezet. Zeker in de tweede helft vond ik misschien het iets te veel van het goede: het gaat over scheppen in artistieke zin (het scheppen van kunst), maar er zit ook een sterke religieuze component in het boek en natuurlijk gaat het ook over het scheppen van menselijk leven met de geboorte van een kind. Al die thematische lijntjes maakten wel een fijne kluwen betekenis, maar in de tweede helft vond ik het toch iets te "dwangmatig geconstrueerd" of zo: alsof Willem Jan Otten meer bezig was met het afwikkelen van al die thema's en het plot, en dat ging wat mij betreft wat ten koste van de stijl en het sfeertje van het boek.
Uiteindelijk is dit boek zeker de moeite waard, ondanks de ietwat "opdringerige thematiek" hier en daar.

avatar van Jasper
3,5
Mooie novelle, origineel uitgangspunt.
Soms zijn de zinnen iets te 'gebeeldhouwd', maar niettemin wel aangrijpend.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:33 uur

geplaatst: vandaag om 00:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.