menu

Nuestra Parte de Noche - Mariana Enríquez (2019)

Alternatieve titel: Ons Deel van de Nacht

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Spaans
Griezel / Psychologisch

670 pagina's
Eerste druk: Anagrama, Barcelona (Spanje)

Een vader en zoon maken een lange reis door Argentinië, van Buenos Aires naar de Iguazú-watervallen, gelegen aan de noordelijke grens met Brazilië. Het is het einde van de jaren zeventig, de tijd van de militaire junta. Het hele land staat onder spanning en er zijn checkpoints met gewapende soldaten. De vader wil zijn zoon Gaspar beschermen voor het noodlot dat hem te wachten staat. Zijn moeder stierf onder mysterieuze omstandigheden, misschien een ongeluk, maar misschien ook niet. Net als zijn vader is Gaspar voorbestemd om een medium te worden in het geheime genootschap De Orde. De oorsprong van de orde, geleid door de machtige familie van Gaspars moeder, dateert van vele eeuwen geleden, toen de ontdekking van De Duisternis vanuit het hart van Afrika naar Engeland reisde, en vervolgens in Argentinië terechtkwam. Het genootschap maakt door middel van gruwelijke rituelen contact met De Duisternis om het eeuwige leven te krijgen.

zoeken in:
avatar van Abubakari
4,0
Een Zuid Amerikaanse roman geschreven door een Argentijnse die wel wat Stephen King in de boekenkast heeft staan denk ik. Ten tijde van de Argentijnse dictatuur, vroege jaren '80, is Juan medium tegen wil en dank. Gebruikt, uitgeperst kun je wel zeggen, door een sekte die het geheim van het eeuwige leven ontdekt denkt te hebben. Ze aanbidden 'de duisternis' en de duisternis is veeleisend.

De zoon van Juan heet Gaspar en is voorbestemd zijn opvolger te worden. De sekte echter is ultra gruwelijk, gewelddadig en sadistisch. Juan wil dan ook voorkomen dat zijn zoon in handen valt van zijn schoonfamilie, de leiders van de cult.
De moeder van Juan leeft niet meer, hoe wat en waarom blijkt in lang deel 3.

Boek wat bij tijd en wijle aan Clive Barker doet denken qua gruwelijkheid en dus ook aan Stephen King doet denken. Maar je zou Mariana Enriquez veel te kort doen door dit boek een horrorverhaal te noemen. Net zoals de dictatuur niet op de voorgrond speelt is ook de horror maar mondjesmaat aanwezig. Soms zeer expliciet, soms meer dreigend en mysterieus.

Het bestaat uit vier lange delen en twee wat kortere. In deel 1 zijn vader en zoon op reis naar de schoonouders van de man. In deel 2 is de zoon een jaar of 5 ouder en gaat het veel over de jeugd van de jongen en de bizarre dingen die zijn vader doet om zijn zoon te beschermen. De zoon heeft vrienden, er is een spookhuis, er gebeuren rare dingen. De Stephen King invloed is hier in het vriendengroepje groeit op in mysterieuze omstandigheden aanwezig.

Het derde deel gaat over de moeder van de jongen, haar bizarre familie en haar tijd in Londen. In het laatste lange deel is de jongen in de twintig en getraumatiseerd door dingen die eerder in het boek gebeuren, dingen waar hij de vinger niet op kan leggen waarna het boek richting vette apotheose gaat. Geen ellenlang gevecht met het slechte, dat is ook wel een pré. Afgerond verhaal ook, tenminste voor zover mogelijk.

Knap boek, mixt verschillende stijlen en is zowel een grote Latijnse roman als een bizar griezelverhaal als een soort coming of age verhaal tegen de achtergrond van de miltaire junta en de periode dat Argentinië weer een democratie is. Met alles er op en er aan. Over het geheel genomen een geweldig boek.

Nadeel is misschien dat Mariana Enriquez nog wel eens iets te uitvoerig schrijft, met name de periode van moeder in Londen. Niet dat het doodsaai wordt, maar het had hier en daar wel net iets puntiger gemogen wat mij betreft. Desalniettemin een te gek verhaal. Voor liefhebbers van Stephen King, maar ook zeker voor wie niks met King heeft, daarvoor is het boek gevarieerd genoeg en ontstijgt het de gemiddelde Stephen King.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:53 uur

geplaatst: vandaag om 14:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.