menu

De Zelfdenker: Karel van het Reve 1921-1999 - Willem Melching (2023)

mijn stem
4,50 (2)
2 stemmen

Nederlands
Biografie

288 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Geregeld hoor je de verzuchting: ''Wat zou Karel van het Reve hiervan vinden?'' Meer dan twintig jaar na zijn dood is zijn werk nog springlevend en een ijkpunt voor fatsoenlijk denken over politiek en samenleving. Met grote scherpzinnigheid, een trefzekere pen en veel humor benaderde hij op onorthodoxe wijze alle mogelijke facetten van politiek, kunst en cultuur. Karel was een zelfdenker, wars van alle modes. In deze biografie beschrijft Willem Melching de belevenissen van Karel in de Tweede Wereldoorlog, zijn afscheid van het communisme, zijn relatie met broer Gerard, zijn reizen naar de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie en zijn unieke positie als een van de interessantste columnisten en essayisten uit de Nederlandse literatuur. Melching gaat in op Karels betekenis als strijdbare democraat die het opnam tegen onderdrukkende regimes, obscurantisten, modieuze praatjesmakers en iedereen die een loopje nam met de spelregels van de democratie. Naast het meer dan 6600 pagina’s tellend verzameld werk en talloze interviews gebruikt Melching ook ongepubliceerde correspondentie als bron voor deze biografie.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
4,5
Athenaeum Boekhandel | De zelfdenker
Over Karel van het Reve verschenen inmiddels enkele tientallen artikelen, maar deze richten zich op specifieke, meestal letterkundige aspecten van zijn werk of gaan dieper in op de polemieken rondom de Huizinga-lezing van 1978 en het evolutiedebat. De biografische schets van Bruno van Ravels en zijn doctoraalscriptie zijn geschreven vanuit letterkundig perspectief. De biografieën van Theodor Holman en Ger Verrips gaan wel in op zijn leven, maar komen nauwelijks of geheel niet tot een analyse van zijn denkbeelden.
In dit boek staan Karels denken over politiek en samenleving en de neerslag hiervan in zijn geschriften, interviews en optredens in de media centraal. Zijn privéleven in de brede zin van het woord krijgt daarom relatief weinig aandacht. Wél ga ik in op die gebeurtenissen en belevenissen die zijn denken vormden. 

avatar van Raspoetin
4,5
Nieuwe biografie laat zien dat het lezen van Karel van het Reve nog altijd tot helder nadenken stemt - NRC
In deze biografie van Karel van het Reve laat hij [Willem Melching] zien hoe het denken van die eigenzinnige slavist werd gevormd door een combinatie van naoorlogse ontgoocheling over het communisme en de dood van zijn beste vriend in een Duits concentratiekamp.
.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:35 uur

geplaatst: vandaag om 23:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.