menu

Sywerts Miljoenen: De Jacht op het Mondkapjesgoud - Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen (2022)

mijn stem
4,10 (5)
5 stemmen

Nederlands
Politiek

224 pagina's
Eerste druk: Follow the Money, Amsterdam (Nederland)

Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel maakten aan het begin van de coronacrisis indruk met hun stichting Hulptroepen Alliantie. Met de hulp van een groep vrijwilligers en bedrijven als Randstad en Coolblue bestreden ze het mondkapjestekort in Nederland. Ze deden het ‘om niet’, zeiden ze, ‘voor de zorghelden’. De werkelijkheid bleek anders. In het geheim sloten ze een megadeal met de overheid waaraan ze 28 miljoen euro verdienden. De betalingen van honderden klanten sluisden ze naar een commerciële bv. Afnemers en zakelijke partners werden misleid, zelfs hun eigen medewerkers wisten nergens van. Toen de waarheid aan het licht kwam, trok het drietal een rookgordijn op. Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen deden maandenlang onderzoek naar de Hulptroepen Alliantie. Aan de hand van gesprekken met vele tientallen insiders en talloze interne documenten vertellen ze voor het eerst het hele verhaal achter deze affaire – in een boek vol nieuwe onthullingen.

zoeken in:
5,0
Goede reconstructie. Leest lekker weg. Bizar hoe deze deal tot stand is gekomen.

avatar van mjk87
3,0
Heel aardige reconstructie van deze zaak, al mis ik wel een beetje het belang van dit boek. Ik bedoel, dit is niets meer dan een voetnoot die vrij groot in het nieuws kwam maar uiteindelijk lijken we te maken te hebben met enkele simpele oplichters voor 30 miljoen. Dit is geen toeslagenschandaal. Wat de schrijvers wel goed doen is de hoofdpersonen een uitwerking geven waardoor je als lezer een beeld vormt van hun psyche (grootheidswaanzin vooral) en hun handelen. Als geheel is dit wel eentonig en droog opgeschreven en soms niet eens altijd even helder. Er wordt heel veel informatie gegeven zonder heel veel structuur. Dan gaat het over de deal met de overheid, dan weer een webshop, waarbij ik als lezer dacht: wacht, hoe zit dit nu allemaal precies in elkaar. De twee schrijvers verliezen zich dus nogal eens in details. 3,0*.


Gast
geplaatst: vandaag om 18:36 uur

geplaatst: vandaag om 18:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.