menu

Alle Dagen Samen - Erwin Mortier (2004)

mijn stem
3,10 (5)
5 stemmen

Nederlands
Sociaal

95 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

In "Alle dagen samen" beschrijft Erwin Mortier zeven dagen in het leven van een jongen van vijf, wiens overgrootvader stervende is. De zomerse hitte in en rond zijn geboortehuis roepen herinneringen op aan zijn eigen ziekte, het jaar ervoor, en aan de gesprekken van de volwassenen die hij, lam van de koorts, vanaf zijn ziekbed beluisterd heeft, dat 'tropische feest, broeiend in zijn binnenste'. Tegelijk is hij gebiologeerd door wat zich afspeelt rond zijn overgrootvader, in het koele, donkere hart van het huis. In de dagen van de voorbereiding van de begrafenis loopt hij steeds meer verloren tussen de volwassenen. De zomer smelt de dagen aaneen en heft alle orde op, ook die van de taal in zijn hoofd.

zoeken in:
Michael1992
"Alle Dagen Samen" is een novelle die wel heel veel weg heeft van "Marcel". Zowel qua verhaal dat weer vanuit het standpunt van een dit keer nog jonger kind vertelt wordt.als qua stijl die weeral overdadig is en waarin de metaforen wederom welig tieren maar toch nergens het punt van overkill bereikt. Het blijft allemaal leesbaar en weet vaak zelfs door de stijl aleen al een hoge maat van leesplezier te verschaffen.
Ook loopt de wereld van de jongen weer vol van de Vlaamse stereotiepen die bijna iedereen kent en daarin schuilt voor mij (durf ik na één roman net die naam waardig en één novelle te zeggen) de kracht van Mortier. Zijn gave om oervlaamse figuren te portretteren in een oervlaams verhaal.

3.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 23:45 uur

geplaatst: vandaag om 23:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.