menu

Oorlog met Rusland - Michel Krielaars (2022)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Politiek

96 pagina's
Eerste druk: Pluim, Amsterdam (Nederland)

Vanaf het einde van de Koude Oorlog ontwikkelde Rusland zich niet tot het democratische, kapitalistische land dat we verwacht hadden, maar tot een nieuw Sovjetrijk. Als geen ander legt Krielaars haarfijn uit hoe Poetin van een cynische, autoritaire president kon uitgroeien tot genadeloze tsaar. In de tussentijd deed het Westen alsof er niets gaande was, en meende het niets meer van Rusland te vrezen te hebben. Pas toen separatisten in 2014 in Oost-Oekraïne vlucht MH17 neerhaalden, werden we op brute wijze wakker geschud en dachten we te zien wie Poetin werkelijk was. Tot hij ons met zijn inval in het democratische Oekraïne opnieuw verraste. Poetin zegt er de fascisten te verslaan, en dat sluit in Rusland naadloos aan bij het beeld dat de Russen van zichzelf hebben door de staatsmedia, die nog steeds de ene na de andere oorlogsfilm uitzenden over broederschap, heldendom en vaderland. In Rusland geldt niet het lijden van het individu, maar de heldenmoed van het collectief. Op die manier functioneert de staat als een continu systeem, of dat nu geleid wordt door Stalin of door Poetin. Ook laat Krielaars zien hoe Poetin de westerse landen tegen elkaar uitspeelde met zijn energiepolitiek, net zo lang tot het Westen geen potentiële tegenstander meer was. In 'Oorlog met Rusland' beschrijft Michel Krielaars helder en overzichtelijk hoe het zo ver heeft kunnen komen en hoe de verhouding tussen Rusland en het Westen langzaam is verschoven van vermeende vriend naar vijand.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Cancelcultuur tegen Rusland | BNR Nieuwsradio
Dat Rusland hard geraakt wordt door sancties is een logisch gevolg van de acties van Poetin. Maar ondertussen worden Russen in Nederland aangesproken op de oorlog en richt het anti-Russische sentiment zich ook op de Russische cultuur, terwijl het zich juist tegen Poetin zou moeten richten. Volgens voormalig Rusland-correspondent Michel Krielaars is er sprake van een cancelcultuur tegen Rusland. Hij is te gast.

avatar van Raspoetin
Nooit Meer Slapen: Michel Krielaars (historicus, Ruslandkenner, schrijver) - 25 februari 2022 - NPO Radio 1 Gemist | NPO Radio 1 - nporadio1.nl
Ruslandkenner Michel Krielaars spreekt met Pieter van der Wielen over de oorlog in Oekraïne. Een gesprek over de Sovjetgeschiedenis, grote belangen die door een kleine groep mannen bepaald worden, jongeren die massaal wegtrekken uit Rusland en de drijfveren van Poetin.

avatar van Raspoetin
Atlas Contact Wie is Poetin? Aflevering 1: Poetin – de rover – Michel Krielaars : Atlas Contact - atlascontact.nl
Al in zijn allereerste politieke functie verrijkte Vladimir Poetin zichzelf op criminele wijze. Als gemeenteambtenaar van Sint Petersburg wist hij bij een schimmige ruildeal met grondstoffen 100 miljoen dollar te laten ‘verdwijnen’. Het was de start van een lange reeks gelegaliseerde roofzaken van Poetin en zijn voormalige KGB-milieu. Hierbij is ook geweld niet geschuwd. In deze eerste aflevering legt Michel Krielaars uit hoe Poetin zijn macht en enorme privévermogen heeft vergaard, welke rol zijn vrienden uit de KGB-tijd hierin spelen en of dissident Alexei Navalny hier nog een verschil in gaat maken.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:05 uur

geplaatst: vandaag om 11:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.