menu

Philosophische Untersuchungen über das Wesen der Menschlichen Freiheit und die Damit Zusammenhängenden Gegenstände - F.W.J. Schelling (1809)

Alternatieve titels: Over het Wezen van de Menselijke Vrijheid | Über das Wesen der Menschlichen Freiheit und die Damit Zusammenhängenden Gegenstände | Über das Wesen der Menschlichen Freiheit

mijn stem
geen stemmen

Duits
Ideeënliteratuur

129 pagina's
Eerste druk: J.N. Enßlin, Reutlingen (Duitsland)

Friedrich Schellings filosofische verhandeling ‘Over het Wezen van de Menselijke Vrijheid’ presenteert een radicale analyse van het probleem van de menselijke vrijheid: vrijheid veronderstelt de mogelijkheid dat mensen ook kwaadaardig kunnen handelen. Schelling ontwikkelt een perspectief waarin metafysica en ethiek bij elkaar komen; een perspectief dat de mens verantwoordelijkheid oplegt, maar ook de middelen geeft om te kunnen handelen in een wereld waarin het kwaad een centrale positie inneemt. Deze verhandeling verscheen in 1809 in een groter geheel en vormt een sleuteltekst in het fascinerende oeuvre van Schelling. Door het belang dat hijzelf aan deze tekst hechtte, bracht hij ze later in 1834 apart uit. Hij geeft een eigenzinnige draai aan het Duitse idealisme, waarbij hij een fundamenteel andere weg inslaat dan Hegel. Hij gaat ook uitgebreid in discussie over Spinoza en ontwikkelt ideeën over de wil die vooruitlopen op die van Nietzsche.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:03 uur

geplaatst: vandaag om 13:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.