menu

The Foreshadowing - Marcus Sedgwick (2005)

Alternatieve titel: De Voorspelling

mijn stem
4,00 (4)
4 stemmen

Engels
Jeugdboek
Historisch

304 pagina's
Eerste druk: Orion, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Engeland, 1915. De 17-jarige Sasha Fox heeft een afschuwelijke gave: ze kan de dood van anderen voorspellen. Haar ouders willen er niets van weten en doen haar visioenen af als onzin of toeval. Wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, krijgt Sasha steeds vaker last van visioenen en heeft ze sterk het gevoel dat ze iets moet doen. Na lang aandringen mag ze van haar vader als verpleegster in een legerhospitaal werken. Daar wordt ze geconfronteerd met de gruwelen van de loopgravenoorlog op het vaste land. Wanneer ze de dood van haar eigen broer in een visioen ziet, reist ze hem achterna naar Frankrijk, waarnaar hij als soldaat is uitgezonden. Wat volgt is een bloedstollende reis langs het front, waarin ze haar eigen leven op het spel zet om dat van haar broer te redden. Kan ze hem op tijd vinden? En nog belangrijker: kan Sasha de toekomst veranderen?

zoeken in:
4,5
In het Nederlands gelezen: De voorspelling. Een boeiende historische roman gesitueerd in de Eerste Wereldoorlog

avatar van Juud
4,0
Een tijdje terug gelezen. Om te beginnen vind ik het een heel goed verhaal, met een goed uitgangspunt, mooi verteld en een einde dat ik niet aan zag komen.

Het begin van het verhaal verliep een beetje traag. Ik had liever wat meer over haar reis in Frankrijk willen lezen. Nu was het zo: de helft van het verhaal in Brighton, de andere helft in Frankrijk langs het front. Persoonlijk had ik liever een kwart in Brighton en driekwart in Frankrijk. Nu had ik namelijk het gevoel een hele lange intro te lezen met een plot dat van mij juist weer wat langer had gemogen. Bij het stuk in Brighton waar niemand Sasha geloofde, de spanningen van de oorlog, de verwikkelingen binnen de familie, dat verpleegstersgedeelte, enz. verliep naar mijn gevoel een beetje traag. Dat stuk had veel beknopter vertelt kunnen worden en het stuk in Frankrijk had van mij dan weer gedetailleerder gemogen. Niet dat het "Brighton-gedeelte" niet leuk was, want ik heb het met plezier gelezen, maar tegen het einde aan had ik zoiets van: "Op de achterflap stond toch dat ze naar het front zou gaan? En ik zit toch al op de helft?"

Het bovenste puntje is ook gelijk mijn enige punt van kritiek, want voor de rest vond ik het boek echt geweldig. Dingen als paranormale gaven weten me altijd te boeien, hoe het verhaal eromheen ook mag zijn. Het verhaal is verteld op een manier waardoor je verder blijft lezen. De hoofdstukken in het boek zijn erg kort, waardoor ze makkelijk weglezen en je al gauw de moeite neemt om het hoofdstuk daarna ook uit te lezen. Ik had het dan ook al heel snel uit voor mijn doen.

Mijn conclusie is: een heel erg boeiend verhaal dat me nergens verveelde of irriteerde, dat vol staat met zinnen die blijven hangen, waarin aandacht is besteed voor detail (zoals de nummers van de hoofdstukken die zijn omgedraaid, waardoor ze van hoog naar laag aflopen), met een einde dat je niet ziet aankomen. Alleen jammer van de lange intro.

4*

Gast
geplaatst: vandaag om 03:11 uur

geplaatst: vandaag om 03:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.