menu

Al-Harb fi Barr Misr - Joesef al-Ka'ied (1978)

Alternatieve titels: Oorlog in het Land Egypte | الحرب في بر مصر

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Arabisch
Politiek / Sociaal

155 pagina's
Eerste druk: Daar Ibn Roesjd, Beiroet (Libanon)

In de zomer van 1973 ontvangt de burgemeester van een dorp in de Nijldelta een oproep voor militaire dienst voor zijn jongste zoon. Hij wil de jongen niet laten gaan en krijgt zijn nachtwaker zover dat diens zoon zijn plaats inneemt. In ruil daarvoor belooft hij de nachtwaker het behoud van zijn land. Deze persoons­verwisseling, die in vredestijd al de nodige verwikkelingen zou meebrengen, krijgt onvoorziene gevolgen als later dat jaar de Oktoberoorlog uitbreekt. Zes naaste betrokkenen vertellen in Oorlog in het land Egypte over hun eigen aandeel in het drama. De wrangheid van het gebeurde staat in schril contrast met het hernieuwde zelfvertrouwen dat Egypte na de militaire successen van de oorlog beleefde.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,0
De waarheid gaat verloren in een moeras van corruptie, bureaucratie en standenverschillen. Zes verschillende ik-vertellers spreken de lezer direct aan om hun ongefilterde mening te geven over een persoonsverwisseling. De plattelandsburgemeester die zijn connecties aanwendt om zijn jongste zoon te vrijwaren van militaire dienst. De regelaar die ooit een respectabele onderwijscarrière genoot, maar tegenwoordig schimmige dingen voor elkaar krijgt. De bewaker die onder druk wordt gezet om zijn veelbelovende zoon Masri in militaire dienst te laten gaan in plaats van de burgemeesterszoon. De soldatenkameraad die - als enige - weet heeft van de verwisseling tussen beide jongens. De officier die een militaire kwestie moet afhandelen en de inspecteur die als laatste probeert om bitter onrecht boven tafel te krijgen. Een aardige vondst om via zes subjectieve gezichtspunten (een expliciete verwijzing naar de Zesdaagse oorlog) kritiek te geven op het nationalistische verhaal van een legeroverwinning. En dat terwijl 't droeve lot van bewakerszoon Masri, wiens naam letterlijk 'Egyptisch' betekent, metaforisch verwijst naar de werkelijke staat van het land. Toch maakt deze spielerei ook dat het centrale personage zelf nooit vlees aan de botten krijgt, terwijl veel aandacht uitgaat naar droge beschrijvingen van bureaucratische processen rond diens persoon. Ook veel onnodige herhaling in de perspectiefwisselingen.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:02 uur

geplaatst: vandaag om 00:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.