menu

Rotteøya og Andre Fortellinger - Jo Nesbø (2021)

Alternatieve titel: Rateiland

mijn stem
3,57 (7)
7 stemmen

Noors (Bokmål)
Verhalenbundel
Toekomst

350 pagina's
Eerste druk: Aschehoug, Oslo (Noorwegen)

Hier zijn vijf verhalen uit de toekomst. In 'Rotteøya' bevinden we ons in een post-pandemische VS, waar de elite wacht om van het dak van een wolkenkrabber te worden geëvacueerd, terwijl de massa op straat vecht om te overleven. In 'Svart springer' ontmoeten we een psycholoog, die ook een huurmoordenaar is namens de multinationals. In 'Sikadene' zijn twee beste vrienden op weg naar de stierenraces in Pamplona wanneer ze verliefd worden op hetzelfde meisje. In 'Makulator' heeft een man die onderzoek doet naar het eeuwige leven een geheugenversnipperaar gezocht in de hoop alles te vergeten, want het is dringend.

zoeken in:
In Rateiland richt Jo Nesbø zijn blik op een wereld die in de greep is van een pandemie waar geen vaccin tegen bestand is. Aan de westkust van de Verenigde Staten probeert een groep wetenschappers een veilige haven in zee te creëren terwijl op straat een dodelijke strijd heerst om simpelweg te kunnen overleven. De zoon van de rijkste techgoeroe ter wereld heeft zich aangesloten bij een van de vele gangs die dood en verderf zaaien, en op een avond overvallen en vermoorden zij een jonge vrouw. Haar vader zint op wraak, en hij heeft meer middelen tot zijn beschikking dan de gang ooit had kunnen vermoeden.

De Nederlandse plotomschrijving leek mij een aangesloten geheel van één of twee verhalen, dus ben ik voor een Noorse vertaling gegaan - vandaar de originele titels in de plotomschrijving.

chris reifert schreef:
probeert een groep wetenschappers een veilige haven in zee te creëren


Hier had natuurlijk horen te staan: toevluchtsoord in plaats van haven...

Oh dat was me niet eens opgevallen die haven, gaat wel om de officiële Nederlandse plotomschrijving.
Haven - 14 definities - Encyclo - pas als laatste komt toevlucht aan bod.

Typisch gevalletje taalverloedering beste chris. Ik ken het boek niet, maar een "aanlegplaats" in zee, dat kan natuurlijk niet. Tenzij aan een eiland in zee natuurlijk. Tjonge, tjonge.

avatar van Jester
4,0
Er mist nog 1 verhaal in de plotomschrijving, namelijk Serum (Nederlandse titel) over een vader en zoon die samen aan het werk zijn op de slangenfarm van de vader.

Ik vond het een fijne verhalenbundel, en eigenlijk alle verhalen zijn geslaagd. Ik ken nog niet zoveel van Nesbo, maar dit smaakt zeker naar meer. Al weet ik natuurlijk dat dit geen typisch boek voor hem is. De volgende moet er maar eens een met Harry Hole zijn.

avatar van Abubakari
3,5
Ik ken Jo Nesbö voornamelijk van de kinderboeken over Doktor Proktor, die las ik mijn kinderen een jaar of 10 terug voor. Daarna ook wel eens een thriller van Nesbö gelezen, ook prima, maar niet zo geweldig als Doktor Proktor. Al is voorlezen plezier voor twee en daardoor ook dubbel zo leuk. Maar dat terzijde.

Vijf verhalen. In een niet al te fijne toekomst. Ook echt losse verhalen, ze hebben niks met elkaar te maken. Het ene verhaal is overigens wat verder in de toekomst dan het andere, Cicaden en Serum spelen meer in onze tijd.

Rateiland deed me een beetje aan Stephen King denken, daar zijn de mensen ook vaak heel slecht of heel goed en kunnen ook slechteriken goed of gewoon heel slecht zijn. Best een aardig verhaal, maar ik vond het ook weer niet zo bijzonder. De tijd waarin het speelt is tijdens de slow motion apocalypse waarmee de mens en zijn allesbepalende economie de aarde om zeep helpt op veel verschillende manieren en die al een aardig eind gevorderd is. Aarde is al niet meer de fijnste plek om te leven.

Versnipperaar gaat over iemand die iets uitgevonden heeft wat bij nader inzien misschien toch niet zo handig is als gehoopt. Hij kan het ongedaan maken, maar niet zonder slag of stoot. Beter dan Rateiland.

In Cicaden broeit iets, je weet dat er zaken zijn die niet in de haak zijn, maar hoe zit het? Ondanks dat het niet heel moeilijk te raden is wel een mooi verhaal met als basis parallele universums.

Serum was ook wel een mooi verhaal, vader en zoon, het verhaal van hoe de zoon na enkele mislukkingen in Afrika op de slangenfarm van zijn vader gaat werken. Met net als in de andere verhalen een aardige twist.

Laatste verhaal gaat over een bijzondere huurmoordenaar in Milaan die een wraakzuchtige collega op zijn dak krijgt. Bloederig (net als het eerste verhaal, sowieso gaat het er niet zachtzinnig aan toe, Nesbö spaart zijn hoofdpersonen niet bepaald).

4,0
Ik ben geen groot fan van verhalenbundels, maar Rateiland is een zeer geslaagde poging van Jo.
Alle vijf de verhalen hebben een groot suspense gehalte en stuk voor stuk interssante plots.
Een beetje "tales of the unexpected" van Dahl, maar dan een stuk grimmiger.

krappe ****

avatar van Rufus
2,0
Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen, deze verhalen zijn Jo Nesbo onwaardig.
Rateiland: Warrig verhaal over wraak, rechtvaardig man neemt onrechtvaardig wraak.
Versnipperaar: Nog gekker, 1 apparaat en hij heeft hem.
Cicaden: Heeft zeker Dark Matter gelezen, zwakke afspiegeling.
Serum, Klaploper wilt vaders fortuin, zie je al van ver aankomen.
Zwart Paard: Leuke moord methoden, maar wat doet het paard op f2?

Ik twijfel tussen 2 en 2,5 ster.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:34 uur

geplaatst: vandaag om 03:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.