Wat een genot, om na lange tijd de 5 sterren te kunnen uitdelen aan zo’n grandioos meesterwerk.
Icoon van postmoderne literatuur, een avonturenroman voor volwassenen. Een trilogie met één centraal intrigerend personage, over diens grootse, meeslepende leven en met één centraal, noodlottig moment: wanneer Jonas Wergeland thuiskomt van een van zijn reizen en zijn vrouw, Margrete Boeck, dood aantreft in de woonkamer van villa Wergeland, vermoord.
Wat construeert een leven? – is de centrale vraag, en de spetterende trilogie zoekt naar het hoe en waarom van Margretes dood. Echter - niet als een thriller die slechts naar dader en motief zoekt, maar als een schrijver die een leven tracht te begrijpen, het leven van Jonas Wergeland. Hij is een uitermate fascinerend personage, excentriek en avontuurlijk, en bedenker van de tv-serie ‘Denk Groot!’, waarin iedere aflevering wordt gewijd aan een van Noorwegens helden. De lezer wordt dan ook niet enkel geprikkeld door de intrige en de omstandigheden van Margretes dood, maar kijkt hongerig uit naar elk volgend verhaal, triviaal weetje, avontuur of ontmoeting. Of is de werkelijke zoektocht die naar de persoon Margrete, die een raadsel op zichzelf is?
De stijl is onovertroffen: een aaneenschakeling van fantastische verhalen uit Jonas’ leven, allerminst chronologisch, die moeten verklaren wie hij nu werkelijk is. Verhalen over verre reizen van de Noorse fjorden tot Samarkand, bizarre erotische ervaringen, ontmoetingen met mensen die allen op hun beurt een glansrijke carriere zouden krijgen, en tot slot barst het van de spitsvondige en intelligente uitweidingen over de onvoorstelbare potentie van orgels, over de Noorse sport die een parallel vertoont met politieke partijen, de enkel als ondergewaardeerd deel van een vrouwenlichaam, over film, over schepen, over jazzmuziek, over de Beatles, over de zelfgenoegzame aard van de Noren, die vanuit hun ‘stressless’ stoelen de ellende van de wereld op tv aanschouwen, maar ook over Margretes fascinerende persoon, over het onvermogen om de ander te begrijpen. Een wervelwind van associaties, zaken die in het geheel niet verbonden lijken, maar elk een punt vormen op de kaart van Jonas Wergeland. Een schelmenroman, maar één die vol zit met scherpzinnige ideeën, kennis en invalshoeken, op zoek, zo lijkt het, naar het sublieme: het vermogen van de mens om zijn denken te verruimen, zijn fantasie op zijn beloop te laten, een wereld te ontdekken.
Maar het meest kenmerkende is wel de constructie van de hele roman, en het spel met perspectief. De trilogie zoekt naar een eenheid, naar een enkelvoudige waarheid over Jonas, en lijkt doorheen alle verhalen en omtrekkende bewegingen langzaam naar een kern toe te werken, buigt dan als een riet weer terug, om zich te hernemen bij een eerder verteld verhaal en een ander perspectief te brengen. Inderdaad als een fuga, zeer terecht door eRCee zo omschreven. Een roman dus over identiteit, het vertellen van verhalen, en de reikwijdte van gedachten en mogelijkheden.
Ik zou echter toch aanraden bij het eerste deel te beginnen. Ieder deel van Kjaerstads meesterstuk brengt een ander perspectief op Jonas’ leven als geheel, verteld door lang onbekende personages – een intrige in de roman op zichzelf: het eerste deel is een grote lofrede op Wergeland, grotesk en pretentieus, hem presenterend als een Verleider, een deel dat de lezer verslindt vol ongeloof en honger naar meer. Het tweede belicht Jonas’ leven echter vanuit zijn onvolkomenheden en stelt het eerste ter discussie, waarmee ook de talrijke erotische ontmoetingen bijvoorbeeld worden gekleurd, die plots minder heldhaftig zijn, en Wergeland dwingen tot het worden van een ‘Veroveraar’. Deel drie tot slot gaat ‘vol op het orgel’, is weer compleet verschillend van de eerste twee, nuanceert en matigt, maar werkt op grandioze en ontroerende wijze toe naar een ontknoping.
Kjaerstads meesterschap bewijst zich telkens in de vele associaties en het spel met perspectieven, maar hij schrijft intussen ook prachtig en meevoerend. Vooral als het persoonlijker wordt en Jonas’ relatie met Margrete bijvoorbeeld beschrijft, is de ontroering groot, en is merkbaar hoezeer de auteur alle facetten beheerst. Zelden zo’n complete roman gelezen. Deze romancyclus heeft alles in zich, een ware page turner met ontzettend veel diepgang en emotie. Dit laatste deel krijgt de volle mep, misschien niet eens omdat het intrinsiek het beste is, maar de culminatie vormt van een inspirerende en grootse trilogie.