menu

A Clockwork Orange - Anthony Burgess (1962)

Alternatieve titel: Boze Jongens

mijn stem
4,22 (229)
229 stemmen

Engels
Toekomst / Sociaal

149 pagina's
Eerste druk: William Heinemann, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als een van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt, heeft hij een hekel aan geweld, maar z'n oude vriendengroep zit achter hem aan.

zoeken in:
Mojo Pin
Ik heb het boek niet gelezen, maar de film vind ik fantastisch.

avatar van Tejo
4,5
Lijkt me een aardig (..) verhaal. De film heb ik eens met een half oog bekeken maar daar kon ik geen touw aan vastknopen (maar dat kan heel goed aan mij liggen en niet aan de film). Boek zal ik vroeger of later wel gaan lezen, denk ik.

4,5
Zeker doen, dit boek is geweldig.

avatar van Witch-king
Ik heb het boek niet gelezen en de film niet gezien, maar ik heb het idee dat het toch wel een leuk boek is, als ik de inhoud zo lees.

avatar van donnie darko
4,0
Ik vond het ook een heel goed boek. Ik heb wel eerst de film gezien, dus niks was meer verrassend voor mij, maar ik vond het nog steeds spannend, en omdat het nogal veel lijkt op de film(eigenlijk omgekeerd, maar goed), vond ik het ook gewoon steengoed. Ook het accent is heel leuk.

4.5*

5,0
Een van mijn favoriete boeken, je moet er in het begin wel even inkomen, de taal doorkrijgen, maar dat gaat vrij snel en dan gaat het verhaal in snel trein vaart om je heen. Ik heb het boek in het Engels gelezen, maar blijf toch wel een beetje benieuwd naar de Nederlandse vertaling, het lijkt me dat het niet veel soeps kan zijn (sowieso lees ik liever geen vertalingen).

Overigens moet je wel de orginele versie lezen (niet de amerikaanse, waar het laatste hoofdstuk ontbreekt), over het eind valt te twisten, maar je moet het minstens gelezen hebben.

Ooit eens in begonnen, toen ik een jaar of 15 was. Werd me geadviseerd hem in het Engels te lezen; helaas kwam ik niet verder dan een pagina of 20. Snapte er geen hout van. Film is erg sterk idd.

avatar van Yak
4,5
Yak
Alternatieve titel: "Boze Jongens".

In Burgess' boek '1985' wordt trouwens de betekenis van 'A Clockwork Orange' verder uitgelegd en krijg je wat meer insights in dit boek.

avatar van thomzi50
Ken het ook niet, maar ben erg benieuwd. Ik ga eerst de film 'ns kijken, als die erg bevalt ook het boek lezen.

Low Husky
Dit boek is echt geweldig! Een van mijn favorieten aller tijden. Helaas nooit de film gezien. 5 sterren.

4,5
De film is geniaal, alleen (ongelooflijk maar waar) is het boek beter. Burgess is onterecht die 'schrijver van dat boek waarvan die film is gemaakt' geworden

avatar van Lola4
4,0
Ik ben begonnen maar hij bleek nog te moeilijk in het engels voor mij. Ik ga eens proberen de nederlandse versie te vinden...

Gajarigon
Joepie, de eerste stem onder de vier is uitgedeeld.

'k Vind het nogal flauwtjes allemaal. Veel nodeloos geweld, enkele woordjes vervangen door andere woordjes, maar echt veel deed het mij niet.

Maar het was niet saai, dus ik ben nog mild.

avatar van JJ_D
Zwaar overschatte film (al heet de regisseur Kubrick, daarom krijg je nog geen geniale film, A Clockwork Orange is het bewijs), dus misschien zal het boek me meer zeggen.?

Het boek ken ik niet in tegenstelling tot de film die ik wel aardig vond. Ik ben ook niet echt van plan om deze te gaan lezen.

5,0
Fijn dat zoveel mensen reageren. Maar ik hoor voornamelijk reacties op de film. Het gaat hier over het boek zoals ik begrijp. Ik heb het boek wel gelezen en het is groots door zijn originaliteit. Het bargoens dat Alex en zijn vrienden ontwikkeld hebben is een mooie vondst. Dit maakt dat het verhaal wervelend wordt en je een andere wereld binnengaat. Een wereld van Alex en zijn 'vrienden' samen met Ludwig Van. Voortaan over boeken ok?

avatar van JJ_D
Hans schreef:
Voortaan over boeken ok?


Je zal nog veel vergelijkingen moeten verdragen, vrees ik. Zoals reeds iemand anders schreef: Dit boek staat onterecht bekend als "het boek van de film", tjah...

PS: Het is Ludwig Von Beethoven.

Sander2
JJ_D schreef:
PS: Het is Ludwig Von Beethoven.


Het is toch echt Ludwig Van. Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Beethoven staat dit: "Oude geboorteregisters tonen aan dat zijn grootvader in december 1712 te Mechelen werd geboren. Vandaar 'Van Beethoven' in plaats van 'Von Beethoven'."

Overigens zegt Alex in de film Ludwig Van, en wordt het ondertiteld als Ludwig Von.

5,0
Dankjewel Sander2. Het gaat me niet om vergelijkingen te moeten verdragen. Het valt me gewoon op dat veel mensen het boek niet hebben gelezen. Ik zou zeggen lezen! En dan reageren.
Is toch niks mis mee JJ_D?

avatar van JJ_D
Hans schreef:
...
Is toch niks mis mee JJ_D?


Helemaal niet, neen, je hebt helemaal gelijk. Maar goed, met het schaamrood op de kaken geef ik toe dat ik niet wist dat het de film van het boek was, dus ik heb geen recht van spreken.

avatar van JJ_D
Sander2 schreef:
(quote)


...


En zo hebben we al iets bijgeleerd voor er meerdere boeken op de site staan. Fantastisch, lang leve Boekmeter!

2,0
heb het gelezen, eerst Nederlands en toen in het Engels, maar het is me absoluut niet bijgebleven. De film vond ik zo naar dat ik uit het filmzaaltje ben gelopen. Dus waarom dit het eerste boek op de site moet zijn???

Sander2
haakje schreef:
heb het gelezen maar het is me absoluut niet bijgebleven.


Dan kun je er ook niet op stemmen...

2,0
Sander2 schreef:
(quote)


Dan kun je er ook niet op stemmen...


tuurlijk wel. Als je zo'n 'belangrijk'boek leest, je hebt het uit en het enige wat je bijblijft is een soort onlogische brij van ellende, vind ik dat teleurstellend. Dus stem ik laag.

Sander2
haakje schreef:
het enige wat je bijblijft is een soort onlogische brij van ellende


Dat ligt echt alleen maar aan jezelf hoor. Alles in dit boek is volkomen logisch.

4,5
Anthony Burgess - mijnheer u maakt me blij.

Uw karakter Alex is in dit boek zo goed neergezet dat ik werkelijk niet weet wat ik met hem aanmoet.

Alex is in dit boek mijn definitie van hip.
Hij gaat niet naar school, maar is toch redelijk intelligent, luistert naar klassiek en draagt de hipste kleren.

Maar wat mij vooral aanspreekt bij Alex is zijn taalgebruik. Hij praat Nadsat( zo schrijf ik het goed? ), daardoor is er in dit boek een zin mogelijk als:
I never expected to viddy such horrowshow devotchka with my own glazzies

Fántastisch (wel, in mijn woordenboek dan.)

Anthony Burgess is mijn held, hij schrijft boeken zoals ik ze nog nooit gelezen heb, wat hij doet is van ongekende klasse!

En Boekmeteraars: lees dit boek in het Engels, dat is drie á vier keer zo prachtig als in het Nederlands.

4,0
ik vond het een goed boek maar sommige dingen waren een beetje wazig. dus ik zou de film wel willen zien wie weet hoe de film heet? zou iemand dat dan door willen geven

ik geef het boek 4*

update:

ik weet het al het is gewoon het zelfde
lekker slim van mij

avatar van Remi
4,5
monta schreef:
ik zou de film wel willen zien wie weet hoe de film heet? zou iemand dat dan door willen geven


A Clockwork Orange

avatar van Dexter
4,5
@ Remi:
zie vorige post van monta.
monta schreef:

update:

ik weet het al het is gewoon het zelfde
lekker slim van mij


@ monta:
boven aan de pagina staan links naar de verfilmingen (op moviemeter).

@ iedereen:
Dit boek is het alleen al waard gelezen te worden vanwege de prachtige 'slang' die Burgess gebruikt, maar het verhaal zelf mag er ook zijn. 4,5*

avatar van Tejo
4,5
Tejo schreef:
Lijkt me een aardig (..) verhaal. De film heb ik eens met een half oog bekeken maar daar kon ik geen touw aan vastknopen (maar dat kan heel goed aan mij liggen en niet aan de film). Boek zal ik vroeger of later wel gaan lezen, denk ik.


Ik ben er een paar dagen geleden aan begonnen, zit inmiddels halverwege. Supersterk boek in mijn beleving. Ik heb gewoonlijk ontzettend veel moeite met krom en ondoorgrondelijk taalgebruik maar op de één of andere manier knal ik hier met gemak doorheen. Dan moet het knap geschreven zijn, niet? Het onderwerp spreek me zeer aan, dan is ook een pluspunt natuurlijk.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:14 uur

geplaatst: vandaag om 15:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.